Fermierii din Coșnița speră să aibă profituri mai mari, datorită unui nou sistem de irigare
Lucrările de reabilitare a sistemului de irigare din satul Coșnița din raionul Dubăsari, în a cărui componență intră și satul Pârâta, au demarat în decembrie 2013, iar cei 2 300 de producători agricoli din zonă care vor beneficia de acest sistem așteaptă cu nerăbdare să fie dat în exploatare. Dacă în prezent plantează pe terenurile agricole culturi care cresc „din mila Domnului”, după ce vor avea acces la irigare speră să poată crește aici și căpșuni, zmeură sau alte culturi care le vor aduce și un profit mai mare.
14 milioane de dolari din partea SUA
Valoarea contractului de reabilitare a sistemului de irigare din Pârâta, care va fi dat în exploatare în luna august 2015, este de aproximativ 14 milioane de dolari, bani investiți prin Programul Compact de către Statele Unite ale Americii. După ce sistemul de irigare va fi funcțional, fermierii locali își vor putea crește culturile agricole la standarde europene. Potrivit proiectului tehnic, sistemul va oferi posibilitatea pentru irigarea a peste 2 400 de hectare de teren, prelucrat de circa 2 300 de producători agricoli. Sistemul reabilitat va fi mult mai eficient și mai flexibil.
Lucrările de reabilitare prevăd construcția unor stații noi de pompare și reparația celor existente, dotarea sistemului cu zece pompe performante, instalarea a peste 85 km de țevi din oțel și polipropilenă cu o durată de viață de peste 60 de ani, cât și realizarea sistemelor de aspirație a apei pentru protecția populației piscicole a râului Nistru.
Oficialitățile, gata să susțină antreprenorii locali
Ambasadorul SUA în R. Moldova, William Moser, împreună cu ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, și viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi, au mers astăzi la Coșnița să vadă cum decurg lucrările de reabilitare a sistemului de irigare. William Moser a spus că „fermierii moldoveni sunt cei mai buni din lume, pentru că știu cum să cultive produse agricole sănătoase și ecologice”.
„Sunt mulți care spun că fermierii din Republica Moldova nu pot concura cu cei din Europa sau chiar din lume. Însă, eu sunt sigur că ei nu pot face concurență, pentru că sunt mai buni”, a spus ambasadorul.
Compania care supraveghează construcția sistemului este din Franța, iar reprezentantul acesteia, Luca Lallobrigida, susține că toate materialele sunt verificate înainte de utilizare, iar pompele sunt de producție germană.
Fermierii locali, bucuroși că își vor putea iriga terenurile la prețuri reduse
Mai mulți fermieri din localitățile Pârâta și Coșnița sunt mulțumiți de faptul că vor putea să-și irige terenurile agricole la preț redus, având siguranța unui sistem de irigație modern și efectiv.
Simion Papuc și Vasile Popa sunt doi antreprenori care de mai bine de 10 ani dețin suprafețe mari de terenuri agricole care necesită un sistem de irigare bine pus la punct. Până acum, fiecare dintre ei își uda terenurile prin sistemele vechi sau cu ajutorul altor metode. „Prin acest sistem de irigare, toți proprietarii de terenuri agricole vor avea posibilități egale. Vom putea să facem irigarea la timp pentru culturile plantate și, respectiv, vom strânge roadă bună, calitativă, care va putea fi exportată”, spune Vasile Popa.
„Irigarea la timp și în cantități necesare reprezintă pentru noi o nouă posibilitate de lărgire a culturilor plantate. Vom putea, deci, planta și căpșuni, și zmeură, și alte culturi pe care până acum nu le puteam crește. Este vorba de o diversitate a culturilor și, respectiv, de un profit mai mare. Dacă până acum noi plantam doar culturile care creșteau din mila Domnului, cu irigație naturală, acum noi vom putea concura cu ceilalți fermieri din Europa”, își face calcule și Simion Papuc.
Fermierii i-au mulțumit lui William Moser și poporului american pentru susținerea acordată la realizarea acestui proiect și promit că raionul Dubăsari „va redeveni din nou acea grădină a Moldovei de altădată”.
Corina Țurcan
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei