Fermierii care dețin terenuri cu o suprafață mai mare de 150 ha sau cresc sute de animale nu vor putea activa în calitate de gospodării țărănești
Fermierii care dețin terenuri agricole cu o suprafață de peste 150 de hectare sau sute de capete de animale ori mii de păsări nu vor mai putea activa în calitate de gospodării țărănești, care beneficiază în R. Moldova de mai multe facilități.
Guvernul a aprobat astăzi o decizie care stabilește limite valorice (suprafață și număr de animale) pentru desfășurarea activității de antreprenoriat sub formă de gospodărie țărănească.
Astfel, gospodăriile țărănești activitatea cărora a depășit cadrul unei afaceri de familie vor trebui să treacă la alte forme organizatorico-juridice.
„Conceptul de gospodărie țărănească are la bază ideea dezvoltării afacerilor în agricultură, bazate pe munca personală a membrilor familiei. În sprijinul acestora, actele normative acordă facilități, precum cotă redusă a impozitului pe venit, regim simplificat de contabilitate și contribuții sociale avantajoase, comparativ cu alte forme de antreprenoriat. În urma analizelor, s-a constatat că circa 8% din gospodăriile țărănești dețin terenuri cu o suprafață mai mare de 150 ha, existând gospodării cu peste 10.000 ha. Deținerea unor astfel de suprafețe de teren denotă, indirect, că s-a depășit cadrul unei afaceri de familie și nu se justifică necesitatea de protecție deosebită din partea statului”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul ședinței de Guvern.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei