00:10:16 12.01.2025
Stiri

Fermierii anunță NOI proteste pe drumuri importante din R. Moldova, dar și la vama Leușeni. MAIA: Agricultorii au beneficiat de sute de milioane de lei în ultimele luni, iar prețurile la cereale au crescut

Actualitate 12.02.2024 09:39 Vizualizări1427 Autor: Ziarul National
Fermierii anunță NOI proteste pe drumuri importante din R. Moldova, dar și la vama Leușeni. MAIA: Agricultorii au beneficiat de sute de milioane de lei în ultimele luni, iar prețurile la cereale au crescut
Fermierii protestează și în preajma vămii Leușeni

Fermierii din mai multe raioane ies astăzi din nou la proteste, invocând faptul că nu au resurse pentru a demara lucrările de primăvară, iar autoritățile nu i-ar ajuta să facă față crizei.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, fermierii din mai multe raioane din sudul R. Moldova vor protesta astăzi, începând cu ora 11.00, la vama Leușeni, agricultorii din raionul Rezina – pe drumul Orhei – Rezina, lângă satul Bușăuca, cei din raionul Fălești – pe centura orașului Fălești, cei din Telenești - la intersecția drumului Chișinău - Bălți și Chișinău – Soroca, iar fermierii din raionul Criuleni vor protesta lângă postul vamal intern de pe drumul Chișinău - Dubăsari.

Protestatarii solicită distribuirea motorinei oferite gratuit de către România și instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturi cerealiere și oleaginoase.

De asemenea, agricultorii cer soluționarea problemei creditării agricultorilor cu mijloace circulante pentru lucrările de primăvară „prin intervenția Băncii Naționale a Moldovei și relaxarea temporară a exigențelor la clasificarea creditelor neperformante”, alocarea de compensații, dar și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

De partea cealaltă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susține că agricultorii au primit în ultimele luni sprijin financiar important din partea statului. Numai pe parcursul lunii ianuarie curent, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură a debursat pe conturile agricultorilor 252 de milioane de lei, o creștere semnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când suma distribuită a constituit 92 de milioane de lei.

Astfel, 149,52 de milioane de lei au fost achitate pentru cereri de solicitare a subvenției complementare, 45,52 de milioane de lei - subvenții post-investiții, 30,4 milioane de lei – plăți directe în sectorul zootehnic, 1,63 de milioane de lei - subvenții în avans etc.

Totodată, Comisia pentru analiza problemelor invocate de fermieri în cadrul protestelor din luna ianuarie 2023, care și-a încheiat săptămâna trecută activitatea, a analizat dosarele a 121 de agenți economici care aveau probleme în îndeplinirea obligațiunilor de plată conform contractelor cu instituțiile bancare sau non-bancare. Analiza a fost făcută în baza informației recepționate de la șase creditori pentru 81 de agenți economici, dintre care o parte nu a fost identificată cu datorii, alți 13 au achitat integral creditele față de unii creditori, patru au beneficiat de prelungiri ale perioadei de întoarcere a datoriilor, șapte agenți au intrat în insolvabilitate cu perioade mari de restanțe și au fost aplicate 13 Acorduri de mediere.

Cu referire la dificultățile cu care se confruntă producătorii agricoli, provocate de creșterea costurilor inputurilor, prețurile reduse pentru produsele agricole, cererea scăzută pentru cereale și oleaginoase, precum și seceta severă din vara anului 2023, MAIA anunță că Guvernul a alocat suma de 200 de milioane de lei pentru producătorii de cereale, în scopul reducerii prețului de cost.

„Urmare a apelului de depunere a cererilor, au fost recepționate 2 209 cereri de solicitare. Astfel, în urma examinării dosarelor depuse de solicitanți, s-a stabilit că 2 161 de cereri întrunesc condițiile de eligibilitate, iar suprafața totală stabilită pe țară, conform acestora, constituie 161 433,08 ha. Cuantumul a atins valoarea de 1 248,2 lei/ha. Pentru producătorii de porumb care a fost afectat de seceta din vara anului 2023 și pentru cei din raionul Edineț care și-au pierdut definitiv mijloacele fixe de producție, ca urmare a înregistrării furtunii din 25 iulie 2023, au fost alocate din Fondul de intervenție 50 de milioane de lei... În intenția de a ajuta fermierii mici și mijlocii, Guvernul a solicitat și a negociat obținerea unui grant în valoare de cca 2 milioane de dolari pentru implementarea unui proiect „Asigurarea fermierilor cu fertilizanți”. Prin altă platformă de dialog, printr-un program de urgență al FAO, au fost distribuiți fertilizanți și semințe în anumite zone ale țării pentru cca 1 224 de fermieri și gospodării, ce gestionează suprafețe de până la 10 ha. Suportul total și continuu are o valoare estimată la cca 3 milioane de dolari”, se arată în raportul final al Comisiei pentru analiza problemelor invocate de fermieri.

Aceeași sursă arată că, datorită reglementării licențierii importului pentru cereale și oleaginoase, prețul intern la floarea-soarelui s-a stabilizat și a revenit la 7,4 lei/kg la procesator și 7,7 lei/kg zona sudică de frontieră (TVA inclus). Prețul de comercializare a semințelor de floarea-soarelui documentat de MAIA varia de la 6,3 lei/kg la 7,2 lei/kg. Și prețul la grâu alimentar a crescut – dacă pe 28 noiembrie 2023 acesta varia între 2,4 – 3,0 lei/kg, astăzi este între 2,6 șu 3,4 lei/kg. Porumbul nu a manifestat variații semnificative ale prețurilor, ci doar o ușoară tendință de creștere, fiind comercializat astăzi cu 2,4 – 3,05 lei/kg.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md