Fermierii afectați de calamitățile naturale din 2023 sunt așteptați să depună dosarele la AIPA, pentru a beneficia de 50 de MILIOANE de lei alocați de Guvern. Compensațiile acordate de stat se ridică până la 2 500 de lei per hectar
Decizia Guvernului de a aloca 50 de milioane lei drept suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 a fost publicată astăzi, 15 februarie, în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că agricultorii pot merge la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) ca să depună dosarele pentru a beneficia de suport, a declarat astăzi ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit vicepremierului, agricultorii au la dispoziție 20 de zile lucrătoare, adică de astăzi și până pe 15 martie inclusiv, pentru a depune dosarele.
„În calitate de ministru al Agriculturii, doresc să subliniez angajamentul meu personal și al echipei ministerului de rămâne mereu deschiși pentru fiecare dintre voi (agricultori n.r.). Vă asigur că la ministerul pe care îl conduc nu există „ore de primire”. Fiecare agricultor este primit oricând. Nu trebuie să așteptați o zi specială sau o oră anume pentru a veni la MAIA. Ușa ministerului este întotdeauna deschisă pentru dumneavoastră. Problemele și provocările cu care vă confruntați sunt discutate deschis și găsim împreună soluțiile. Ne așezăm la masa discuțiilor alături de specialiștii ministerului, de juriști, pentru a înțelege în detalii situația fiecăruia și pentru a acționa în corespundere cu nevoile fiecărui agricultor”, a declarat Vladimir Bolea, cu referire la fermierii protestatari, care blochează pentru a treia zi consecutiv drumul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița.
MAIA amintit ce documente trebuie să prezinte agricultorii, pentru a beneficia de compensații de până la 2 500 de lei la per hectar.
„De acest ajutor vor beneficia în jur de 400 de agricultori. Agricultorii ale căror terenuri au fost afectate de secetă în proporție de 60 la 69% vor beneficia de o compensație de 1 000 de lei per hectar.
Pentru cei cu terenuri afectate în proporție de 70 la 79%, compensația va fi de 1 500 de lei per hectar.
În cazul terenurilor afectate de secetă în proporție de 80 la 89%, compensația se va ridica la 2 000 de lei per hectar.
În cele din urmă, terenurile afectate de secetă în proporție de la 90 la 100% vor primi cea mai mare compensație, și anume 2 500 de lei per hectar. În mare parte, de aceste compensații vor beneficia agricultorii din sudul R. Moldova”, a punctat Bolea.
Menționăm că vicepremierul Vladimir Bolea este așteptat în Parlament pentru a fi audiat în legătură cu acțiunile ministerului pe care îl conduce întreprinse în ultimii ani în sectorul agricol.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați