Ferma la care ROBOŢII fac toată treaba. Niciun om nu pune piciorul pe câmp
O fermă din Marea Britanie a reuşit să producă cu succes câteva tone de orz fără ca niciun muncitor să fi pus piciorul pe câmpurile sale.
În schimb, toată treaba a fost făcută de tractoare şi combine autonome şi de drone.
În spatele acestei metode de producţie nu se află agricultori obişnuiţi, ci un grup de cercetători de la Universitatea Harper Adams care, împreună cu firma agricolă Precision Decisions, şi-au propus să demonstreze, în premieră, că este posibilă automatizarea completă a activităţii agricole, potrivit Live Science.
Folosind doar vehicule robotice în toate etapele, de la însămânţare şi fertilizare la recoltare, ferma experimentală Hands Free Hectare din satul Edgmond din Shropshire a reuşit să producă aproximativ cinci tone de orz.
În cadrul proiectului au fost cumpărate câteva vehicule agricole de mici dimensiuni, inclusiv un tractor şi o combină, dotate ulterior cu tehnologie care să permită controlul de la distanţă, cum ar fi software open-source folosit de pasionaţii de drone pentru ghidarea dispozitivelor, fără să fie nevoie aşadar de prezenţa unui operator uman la faţa locului.
Vehiculele prevăzute cu GPS au urmat o direcţie prestabilită pentru a îndeplini sarcinile concepute de cercetători, explică aceştia.
Una dintre dificultăţile cu care s-au confruntat oamenii de ştiinţă a fost să facă maşinile agricole să se deplaseze în linie dreaptă. Erorile înregistrate în prima fază le-au cauzat câteva pagube, însă cercetătorii cred că pot rezolva această problemă în viitor, iar în cele din urmă, metoda lor va genera un randament mai bun decât în cazul fermelor convenţionale, ceea ce devine o necesitate în contextul creşterii populaţiei.
Pentru monitorizarea câmpului şi colectarea de mostre au fost dezvoltaţi un fel de cleşti care au fost ataşaţi unor drone. În timpul zborului dronelor deasupra culturii, aceşti cleşti au tăiat plante pe care vehiculele zburătoare le-au livrat cercetătorilor.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, o astfel de tehnologie robotică i-ar putea ajuta pe agricultori să distribuie cu mai multă precizie îngrăşămintele şi erbicidele, identificând şi tratând doar plantele vulnerabile.
Totodată, ar putea contribui la îmbunătăţirea calităţii solului. În viitor, câteva tractoare robotice de mici dimensiuni ar putea înlocui vehiculele mari şi greoaie folosite în prezent în agricultură, reducând astfel compactarea solului.
În continuare, cercetătorii speră să repete experimentul cu o cultură de iarnă.
Între timp, orzul recoltat de roboţi va fi folosit pentru a produce, tot automat, un lot limitat de bere, care le va fi oferit în semn de mulţumire celor implicaţi în proiect.
Sursa: ziare.com
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei