Fenomen incredibil în România, dar și R. Moldova. Iarna nu mai vine de la ruși. Ce se întâmplă, de fapt cu anotimpurile
În momentul acesta în Europa se întâmplă un fenomen climatic deosebit. Este vorba de furtuna Sabina care, deja, a lovit mai multe state europene, printre care Germania, Norvegia și Olanda, și se pare că efectele acesteia se vor resimți și pe teritoriul României.
Dacă până acum valul de aer rece veneau dinspre Câmpia Rusiei, acum, conform datelor meteo, valul de frig va veni dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană.
Reprezentanții ANM au încercat să explice de ce aceste fenomene extreme și ce se va întâmpla în perioada următoare, cel puțin pe teritoriul României.
„Traversăm acum o perioadă în care vremea își schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puțin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puțin din punct de vedere al precipitațiilor, nu s-a întâmplat mai nimic. Ceea ce aș spune că este mai ieșit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influențe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puțin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aș spune că mai degrabă acest lucru este mai ieșit din comun.”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, duminică, la Digi24.
Ce se întâmplă, de fapt cu anotimurile
În contextul schimbărilor climatice la nivel mondial era de așteptat să apară modificarea perioadelor climatice din punct de vedere al anotimpurilor, iar în următoarea perioadă se vor resimți aceste schimbări, prin temperaturi foarte scăzute, precipitații abundente sub formă de lapoviță și ninsoare, dar și alte fenomene.
„Furtuna în prezent se intensifică, este în plină evoluție spre Europa, noi suntem la marginea ei, dar îi vom sesiza și noi efectele, nu scăpăm. Dar nici nu trebuie să ne panicăm, pentru că nu România va fi una din țările cele mai afectate. Este posibil ca, după acest episod care va însemna o creștere de temperaturi în următoarele două zile, poate o scădere la jumătatea săptămânii, poate din nou o creștere spre sfârșitul săptămânii – este foarte posibil să continuăm în același stil, ceea ce înseamnă că ar mai putea apărea episoade în care vremea să fie mai rece și precipitațiile sub formă de ninsoare”, a mai declarat, conform sursei citate, directorul ANM.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări