Femeie din Transnistria, ajutată de Suedia să-și pună pe picioare o afacere cu CĂPȘUNI: „Sera am construit-o la începutul lunii martie, iar în aprilie am și plantat răsadul”
Nadejda Dobrova, o locuitoare a satului Parcani din Transnistria, conduce o gospodărie țărănească specializată în cultivarea căpșunilor. Antreprenoarea și-a dezvoltat afacerea în această primăvară, datorită unui grant obținut din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
Fiii au fost cei care i-au spus, în anul trecut, despre concursul de granturi anunțat de Suedia și PNUD și au ajutat-o să depună dosarul, iar în scurt timp a aflat că va primi un grant de 12 600 de dolari.
Banii au fost utilizați la construcția serei, importul răsadului și perfectarea actelor.
„Sera am construit-o la începutul lunii martie, iar în aprilie am și plantat răsadul”, a povestit pentru PNUD Moldova Nadejda Dobrova.
În sera de 500 de metri pătrați a plantat două soiuri de căpșuni - Asia și Alba, importate din Italia, adaptate la condițiile climaterice din Republica Moldova. A cultivat câteva rânduri și în câmp deschis.
Antreprenoarea crește un produs ecologic, aceasta fiind și una din condițiile proiectului. Pentru a avea o roadă bogată, folosește doar îngrășăminte naturale obținute din gunoi de grajd și apă din fântână, iar pentru a proteja plantația de dăunători a semănat usturoi de-a lungul terenului.
Nadejda a cules deja prima roadă. De la o plantă a obținut până la 300 de grame de căpșune. Anul viitor, roada va fi dublă.
Fructele dulci și aromate se vând ca pâinea caldă, ele ajung și la tabăra pentru copii de lângă Tighina. Sunt foarte solicitate pentru gustul dulce, dar și pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate.
Soțul Nadejdei e foarte implicat în dezvoltarea afacerii de familie. „Căpșunile sunt de cea mai bună calitate. Am văzut deja ce beneficii oferă solariile. Acesta este un prim-pas și o încurajare de a dezvolta în continuare afacerea”, afirmă Vasile Dobrov, soțul Nadejdei.
Soții speră să mai construiască o seră.
În total, 11 antreprenoare din raioanele Nisporeni, Călărași, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană au obținut granturi în valoare de până la 18 000 de dolari SUA fiecare, pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor prietenoase mediului și reziliente la schimbările climatice.
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”