01:00:54 23.11.2024
Stiri

Femeia din R. Moldova care a donat 100 DE LITRI de sânge

Social 14.06.2014 11:04 Vizualizări3805 Autor: Stela Mihailovici
Femeia din R. Moldova care a donat 100 DE LITRI de sânge


Voluntariat // Se mândresc că au salvat sute de vieți omenești, dar refuză să fie numiți eroi

În 35 de ani a donat, fără remunerare, aproape 100 de litri de sânge. Este performanța de invidiat a unei femei care se numără printre cei 110 donatori emeriți din Chișinău. Deși i-a cunoscut pe puțini dintre pacienții cărora le-a dăruit „o picătură de viață”, Polina Turtă ar fi bucuroasă să-i revadă sănătoși.

Cariera de donator a Polinei Turtă a început încă pe timpul studenției. La Universitatea de Medicină, unde își făcea studiile, venise un grup de persoane pentru a-i informa pe tineri „cât de bine și frumos este să dai sânge”. Nu a stat mult pe gânduri și a încercat procedura, iar senzația de atunci i-a rămas în memorie pentru întreaga viață. „M-am simțit mai utilă ca niciodată. Mă înaripa gândul că pot salva trei vieți omenești doar oferind 450 de mililitri din sângele meu”, spune femeia parcă retrăind emoțiile copilei de atunci.

Omul potrivit la locul potrivit

Soarta a făcut ca pe timpul războiului de pe Nistru să fie angajată ca medic la Urgență. Uneori, prelua răniți în stare gravă pentru care sângele era salvarea și atunci uita de reguli. „Am făcut donații directe de la om la om, uneori fără a verifica calitatea sângelui. La război, nu aveam timp pentru asta. Donam și o dată în lună, chiar dacă se permite o donație la două luni”, se destăinuiește Polina Turtă. De-a lungul anilor au fost zeci de cazuri în care femeia a avut rolul principal de salvator, unele povești fiind de-a dreptul zguduitoare. „Mă duceam într-o zi la serviciu și am auzit în curte un plâns disperat. Mă uit peste gard și văd un câine care rupe bucăți de carne dintr-un copilaș care căzuse de pe bicicletă. Am sărit repede gardul, l-am luat plin de sânge din cap până-n picioare și l-am dus în brațe până am întâlnit un bărbat. Acesta m-a ajutat să-l duc la spital, iar acolo imediat i s-a făcut perfuzie, că pierduse mult sânge. Eu am fost printre donatori. Acum planific să-l găsesc pe acel copil”, este decisă femeia, precizând că tragedia s-a întâmplat în orășelul Slobozia din Transnistria.

Și-a schimbat sângele de 20 de ori

Cu peste 200 de donații la activ, Polina Turtă se laudă cu o sănătate de fier. „Să vedeți cum alerg la serviciu că tinerii se miră câtă energie am eu. Am imunitate bună, de temut pentru orice virus”, zâmbește eroina, convinsă că acest lucru se datorează faptului că și-a schimbat sângele de 20 de ori, asta ținând cont de calculele specialiștilor care spun că în corpul unui om circulă cinci litri de sânge. Fiind un bun exemplu pentru generația tânără, donatorii din R. Moldova au insistat ca Polina Turtă să fie și în fruntea Asociației Donatorilor de Sânge, funcție pe care o deține de cinci ani. Femeia spune cu mândrie că în fiecare an în republică crește „tagma donatorilor voluntari”, fiind atrași tot mai mulți tineri.

Au donat de nevoie, dar au ajuns donatori fideli

Dacă Polina Turtă a ajuns donator de sânge din curiozitate, situația celorlalți donatori e diferită. Majoritatea moldovenilor donează sânge pentru rude sau prieteni când aceștia se pomenesc cu grave probleme de sănătate. Puțini mai continuă să salveze și vieți străine. Familia Pavlov din Chișinău a donat pentru prima dată sânge când mama ajunsese pe patul de spital. „A suferit mai multe intervenții chirurgicale și avea nevoie de transfuzii. La prima operație a mers soțul. La cea de-a doua și eu am donat sânge. Mi-a fost frică, dar era pe cântar viața mamei. Ulterior ni s-a propus să fim donatori permanenți, deoarece avem grupe de sânge rare: O (I) negativ și B (III) negativ. Nu am ezitat știind deja cât de mult valorează o picătură de sânge”, povestește Lucia Pavlov cum și-a început „cariera” de donator.

În lista de priorități

De cinci ani, Lucia și Andrei Pavlov își fac drum la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui la fiecare două luni. „Avem un calendar acasă în care însemnăm cu roșu zilele când trebuie să ne prezentăm la Centru. Ducem un mod de viață sănătos, fără alcool și țigări, fără mâncare care abundă în grăsimi și astfel ne asigurăm că sângele donat este de calitate. Am deja 20 de donări. Cam o căldare de sânge”, glumește Andrei, iar soția completează că donațiile au ajuns pe lista de priorități a familiei. „Avem o mică afacere și suntem foarte ocupați, dar găsești loc pentru ceea ce-ți place să faci. Din păcate, nimeni dintre prietenii noștri nu ne-a urmat exemplul, deși încercăm să-i convingem să devină donatori. Ei găsesc tot felul de motive să nu se ducă, dar m-am convins că, dacă este ceva în lista de priorități, găsești timp”, afirmă Lucia Pavlov. „Nimic nu se compară cu sentimentul de împlinire, când te gândești că ești util și salvezi atâtea vieți”, punctează femeia care astăzi, de Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge, va fi în centrul evenimentelor care vor populariza importanţa donării de sânge.

Indicatori privind asigurarea R. Moldova cu produse sanguine în anul 2013

Transfuzii realizate

Total

Malul drept

Malul stâng

133 801

122 385

11 416

Mostre de sânge donate

87 613

79 035

8 578

Donatori voluntari neremunerați

30 458

29 087

1 371

Donări voluntare

39 707

37 150

2 557

Donări voluntare

recrutate de:

Autorități publice

Instituții de învățământ

Forțe de asigurare a ordinii publice și apărare

10 045

967

563

-

-

-

Profilul unui donator de sânge:

Vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani

Greutatea corporală minimă 50 de kilograme

Tensiune arterială care nu depășește 180 mmHg și nu este mai mică de 100 mmHg

Valoarea hemoglobinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei și 135 g/l pentru bărbați


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md