Femeia care s-a OPERAT ca să nu mai fie nevoită să ajungă la TOALETĂ
Una dintre problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități motrice este lipsa toaletelor publice speciale. Tot mai multe persoane invalide recurg, din această cauză, la operații de care nu au nevoie din punct de vedere medical.
Marni Smyth suferă de atrofiere musculară spinală și folosește un scaun cu rotile de când are trei ani, relatează BBC.
Femeia din Marea Britanie spune că e o adevărată luptă în fiecare zi să găsească toalete publice care să-i satisfacă nevoile speciale.
„Când eram la facultate, încercam să evit să beau pe cât de mult puteam, altfel trebuia să merg acasă”, afirmă Marni Smyth.
În urmă cu doi ani, femeia a decis să facă o operație pentru care nu avea o nevoie medicală. Medicii i-au montat un cateter suprapubian. Astfel nu mai are nevoie să ajungă la un grup sanitar pentru a-și face nevoie.
Ea spune că multe alte persoane cu dizabilități motrice recurg la această operație.
„Sunt mult mai sănătoasă acum, în general. Înainte eram deshidratată. Nu beam toată ziua ca să evit să folosesc toaleta”, spune ea.
Operația poate cauza infecții și complicații. Cu toate astea, Marni spune că „nu ar schimba cateterul pentru nimic în lume”, întrucât i-a „schimbat viața”.
„Mi-aș fi dorit să nu fie nevoie să fac această operație dacă existau facilități necesare”, adaugă ea.
Fata atrage atenția că, pe lângă faptul că toaletele pentru oamenii cu dizabilități se găsesc greu, acelea pe care le găsea nu erau întreținute.
Afectați de această problemă nu sunt doar cei în scaunul cu rotile, dar și prietenii și familiile lor care trebuie să-i ajute pe aceștia. Uneori este nevoie ca cei cu invalizi să fie schimbați în toaleta publică, iar riscul de a lua o infecție de pe podele este mare.
Paralimpica Anne Wafula-Strike a fost nevoită să facă pe ea în timpul unei călătorii cu trenul, anul trecut, din cauza faptului că toaleta pentru cei cu dizabilități nu funcționa. Ea își amintește momentul ca fiind „cel mai umilitor din viață”.
Atunci s-a hotărât să facă ceva în această privință. Ea a luat legătura cu ministrul Transportului din Marea Britanie împreună cu care speră să facă „un plan de acțiune” pentru ca toaletele publice să fie mai accesibile și pentru persoanele cu dizabilități.
Sursa: digi24.ro
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri