Federația Rusia și Coreea de Nord au convenit să-și consolideze cooperare, „pentru a face faţă spionajului şi comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni, pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a transmis joi agenţia nord-coreeană de presă KCNA, la câteva săptămâni după ce Seulul a acuzat nordul că a expediat mii de containere cu arme la Moscova pentru a sprijini invadarea Ucrainei, relatează Agerpres.
Serghei Narîşkin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean al securităţii statului, Ri Chang Dae, în cursul vizitei sale care a avut loc de luni până miercuri.
Cei doi responsabili au discutat despre consolidarea cooperării „pentru a face faţă spionajului şi comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile", a raportat KCNA.
„Cele două părţi au ajuns la un consens deplin asupra problemelor restante în timpul celor două întrevederi care s-au desfăşurat într-o atmosferă de camaraderie şi prietenie", potrivit aceleiaşi surse.
Rusia şi Coreea de Nord sunt ambele supuse sancţiunilor internaţionale: Moscova pentru invadarea Ucrainei şi Phenianul pentru testele sale de arme nucleare.
În septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au ţinut un summit în Orientul Îndepărtat rus, în cursul căruia Kim a declarat că legăturile cu Moscova sunt „prioritatea numărul unu” a ţării sale.
Ulterior, Statele Unite au afirmat că Phenianul a început să furnizeze arme Moscovei.
La începutul lui martie, Seulul a declarat că Coreea de Nord a expediat în Rusia aproximativ 7.000 de containere cu arme pentru războiul său împotriva Ucrainei de la începutul transferurilor în iulie.
Phenianul încearcă să obţină în schimb o serie de ajutoare militare, cum ar fi tehnologia legată de sateliţi şi modernizarea echipamentului său militar care datează din epoca sovietică, potrivit Washingtonului.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale