07:45:48 27.12.2024
Stiri

Federația Rusă, PERICOL la adresa suveranității R. Moldova, fixat în Strategia națională de apărare pentru anii 2024-2034: Extinderea acțiunilor militare în Odesa ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive la adresa R. Moldova

Actualitate 26.12.2024 17:16 Vizualizări721 Autor: Ziarul National
Federația Rusă, PERICOL la adresa suveranității R. Moldova, fixat în Strategia națională de apărare pentru anii 2024-2034: Extinderea acțiunilor militare în Odesa ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive la adresa R. Moldova

Continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele Republicii Moldova, în special în regiunea Odesa, ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive și la adresa statului nostru. Astfel, stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele Republicii Moldova, considerat de autoritățile de la Chișinău „un obiectiv posibil”, ar reprezenta o amenințare directă la adresa ordinii constituționale și statalității statului nostru.

Riscurile sunt fixate în Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024 – 2034, adoptată joi, 26 decembrie, de către Parlament.

Potrivit documentului, operațiile de tip hibrid desfășurate de Federația Rusă, direct sau prin intermediul unor interpușilor locali, organizații și grupuri sociale cu orientări radicale din Republica Moldova, generează amenințări directe la adresa securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice și a bunăstării populației. Acestea urmăresc să împiedice statul să-şi apere interesele naționale, precum și să reducă capacitatea țării de a-și promova obiectivele strategice.

„Forțele militare ale Federației Ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană, au capacitate operațională considerabilă. Fiecare în parte sau acționând sinergic pentru promovarea obiectivelor lor reprezintă în sine o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Sinergia și/sau efectul cumulativ al amenințărilor reprezintă o amenințare existențială la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, cităm din Strategia aprobată astăzi de Parlament.

Documentul stabilește, printre altele, creșterea treptată a bugetul de apărare națională, astfel încât, să atingă 1% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2030, integrarea în arhitectura de securitate și apărare europeană, precum și modernizarea capacităților de apărare ale R. Moldova.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat de la tribuna Parlamentului că Strategia va fi implementată în două etape.

„În prima etapă, 2024 - 2030, implementarea se va axa pe procesul de dezvoltare și modernizare a capacităților naționale de apărare, precum și pe buna funcționare a sistemului național de apărare, asigurând un nivel înalt de interoperabilitate a forțelor destinate apărării naționale și a cooperării inter-instituționale, în vederea realizării sarcinilor în domeniul apărării. În a doua etapă, 2031 - 2034, pornind de la realizările primei etape, obiectivul principal va fi finalizarea procesului de dezvoltare și modernizare a capacităților de apărare națională și integrarea a sistemului național de apărare în arhitectura de securitate și apărare europeană”, a declarat ministrul Nosatîi.

Potrivit oficialului, Strategia abordează și subiectul constituțional de neutralitatea permanentă drept factor cu impact asupra politicii de apărare a statului.

„Republica Moldova respectă statutul de neutralitate constituțional asumat prin neadmiterea dislocării de trupe militare ale altor state pe teritoriul național și neaderarea la alianțe militare, dar și prin neparticiparea la conflicte armate. În același timp, prezența ilegală a forțelor militare ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova pune în dificultate funcționalitatea juridică și recunoașterea internațională a acestui statut! Totodată, statutul de neutralitate nu reprezintă un impediment în dezvoltarea continuă a cooperării cu statele și organizațiile partenere în domeniul securității și apărării. Prin urmare dreptul suveran de autoapărare individuală sau colectivă al fiecărui stat membru al Organizației Națiunilor Unite în cazul producerii unei agresiuni armate împotriva acestuia este un drept inalienabil”, a punctat Ministrul Apărării.

Opoziția prorusă din Parlament a criticat documentul. De exemplu, socialistul Bogdat Țîrdea a propus ca banii destinați modernizării armatei să fie alocați pentru agricultori.

În replică, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a acuzat opoziția de promovare a propagandei rusești, care are interesul să avem o armată slabă, fapt care s-a întâmplat pe timpul guvernărilor comuniștilor și socialiștilor.

Socialistul Adrian Albu a acuzat că riscurile la adresa securității R. Moldova, care incriminează Federația Rusă în Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024 – 2034, ar fi fost scrise de cineva „sub influența unor preparate”.

„Un singur stat există în Europa care duce război de cucerire, fratricid, care ucide copii și femei, bombardează blocuri de locuit și acest este Federația Rusă. (...) Cine nu își hrănește armata proprie va ajunge să hrănească o armată străină”, a punctat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Cheptonar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md