Decizie NEPLĂCUTĂ, luată de farmacii. GATA cu reducerile!
Odată cu reducerea prețurilor la medicamente, mai multe farmacii din R. Moldova au anulat parțial cardurile de reduceri. Astfel, din 1 aprilie, două dintre cele mai mari rețele de farmacii, „Felicia” și „Farmacia Familiei”, nu mai operează reduceri de cinci la sută la preparatele medicamentoase, scrie e-sanatate.md.
Potrivit sursei, chiar dacă medicamentele s-au ieftinit ușor, moldoveni care dispun de aceste carduri sperau totuși să beneficieze de o reducere dublă. Între timp, Agenția Consumatorului susține că nu le poate face nimic agenților economici, oferirea discount-urilor fiind doar o strategie de marketing din partea rețelelor de farmacii.
Managerii celor două mari rețele de farmacii din republică susțin că au luat decizia să nu mai ofere reduceri la medicamente ca urmare a micșorării adaosului comercial. Discount-ul oferit până acum nu mai este rentabil.
„Dacă la unele medicamente noi puneam până acum 25 % adaos comercial, acum noi punem doar 11 %. Din acest motiv, decizia companiei este că din 11% nu mai avem de unde oferi 5% cumpărătorului. Medicamentele s-au ieftinit și de asta s-a decis, temporar, anularea reducerii. E vorba doar de medicamente. La celelalte produse: suplimente alimentare, dispozitive, parafarmaceutice sau tehnică medicală, la astea rămâne reducerea în continuare”, a declarat pentru Sănătate INFO Irina, unul dintre managerii rețelei de farmacii „Felicia”.
De cealaltă parte, președintele Asociației Farmaciștilor din Moldova susține că legislația nu prevede carduri de reduceri, iar asta înseamnă că fiecare agent economic este liber să decidă dacă îi oferă sau nu reduceri consumatorului.
„Știți că de la 1 aprilie s-au redus prețurile pentru cinci grupe, deja ei și-au făcut recalcul. Până acum făceau reducerile în cadrul companiei, acum legislația îi obligă să facă reduceri pentru o diminuare de preț și atunci deja nu mai este cardul rentabil. Asta nu ține de calitatea actului farmaceutic”, a declarat, pentru aceeași sursă, președintele Asociației Farmaciștilor din Moldova, Maria Cojocaru.
Și reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorului susțin că nu există vreun temei juridic pentru a-i sancționa pe agenții economici care au decis să renunțe la cardurile de reduceri.
Amintim că, din 1 aprilie, au intrat în vigoare noile modificări ale Legii cu privire la activitatea farmaceutică, care stabilesc un nou mecanism de aplicare a adaosului comercial. Astfel, farmaciile sunt obligate să aplice adaos comercial diferențiat, în funcție de prețul medicamentelor. Asta înseamnă că la medicamentele mai scumpe, adaosul va fi mai mic, iar la cele ieftine mai mare.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei