23:51:01 19.01.2025
Stiri

Fără sancțiuni și măsuri restrictive în raport cu întreprinderile mici și mijlocii, în primii trei ani de activitate. Firmele verificate vor avea dreptul de a documenta foto/video acțiunile inspectorilor. Ce conține noul pachet de dereglementare

Actualitate 07.03.2023 12:28 Vizualizări1470 Autor: Ziarul National
Fără sancțiuni și măsuri restrictive în raport cu întreprinderile mici și mijlocii, în primii trei ani de activitate. Firmele verificate vor avea dreptul de a documenta foto/video acțiunile inspectorilor. Ce conține noul pachet de dereglementare

Organele de control nu vor avea dreptul să aplice, în primii trei ani de activitate a întreprinderilor mici și mijlocii, sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor în care se comit infracțiuni grave sau repetate de către întreprinzător. Prevederile respective au fost incluse de Guvern în noul pachet de reglementare, care aduce schimbări semnificative în domenii precum IT, digitalizare, comunicații electronice și controlul de stat al activității de întreprinzător.

Mai mult, legea va include obligativitatea înregistrării Notei de motivare în Registrul de stat al controalelor și obligația de a transmite „listele de verificare”. Astfel, se va anunța din timp tipul verificării și va fi redus numărul controalelor inopinate nejustificate. Totodată, persoana controlată va avea dreptul de a documenta foto/video acțiunile inspectorului.

„Modificările regulatorii au scopul să reducă barierele birocratice și să diminueze povara administrativă. Verificarea agenților economici este una din principalele probleme pentru antreprenori, în special pentru cei începători, întrucât acestea comportă risc de abuzuri și corupție”, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

În domeniul digitalizare, IT și comunicații electronice, noile reglementări prevăd ca instalațiile rețelelor de comunicații electronice să nu fie considerate bunuri imobile, dacă nu sunt atașate permanent la un teren. Suplimentar, va fi modificat și Codul de executare, care va introduce digitalizarea relațiilor dintre executorii judecătorești și băncile comerciale, ceea ce va reduce costurile administrative și timpul consumat.

Modificări vor suferi și raporturile de muncă. Spre exemplu, angajatorul nu va mai fi obligat să plătească indemnizația de concediu cu cel puțin trei zile înainte de plecarea salariatului în concediu. Indemnizația poate fi plătită la o altă dată agreată de comun acord, dar nu mai târziu de data achitării salariului pentru luna în care a fost acordat concediul. Această modificare are scopul de a aduce un echilibru în drepturile și obligațiile angajatului și angajatorului.

În același timp, la angajare și angajarea periodică a persoanelor care urmează să lucreze în domeniul alimentației publice, examenul medical va putea fi efectuat la instituțiile medicale publice sau private, iar costurile vor fi acoperite din bugetul Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Astfel, actul eliberat de instituția medicală va înlocui fișa medicală individuală sau „pașaportul albastru medical”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md