Fără incidente în Zona de Securitate, la alegeri: Discuții în CUC despre organizarea turului doi al scrutinului prezidențial
Organizarea turului doi al alegerilor prezidențiale în Zona de Securitate a constituit subiectul principal al ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC), desfășurate joi, 24 octombrie.
„În contextul turului II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 3 noiembrie curent, delegația Republicii Moldova a reiterat mesajul privind asigurarea în Zona de Securitate a libertății de circulație a cetățenilor și a funcționarilor electorali, precum și neadmiterea situațiilor de împiedicare a bunei desfășurări a scrutinului. S-a menționat că în localitățile din Zona de Securitate, unde vor fi deschise secții de votare, acțiunile de ordine publică vor fi asigurate de subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului General al Poliției”, arată un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare.
Comandamentul Militar Întrunit nu a raportat incidente pentru perioada 15 - 22 octombrie curent, inclusiv în timpul scrutinelor de duminică, pe segmentul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.
Menționăm că, la alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrare europeană de pe 20 octombrie curent, pentru cetățenii din regiunea transnistreană a fost deschise 30 de secții de votare.
La urne s-au prezentat 16 014 cetățeni cu domiciliul în stânga Nistrului, dintre care 35,41% l-au votat pe Alexandr Stoianoglo, iar 25,21% - pe Maia Sandu.
Totodată, 15 526 au participat și la referendumul pentru integrare europeană, iar 68,98% s-au declarat împotriva aderării R. Moldova la UE.
CSM îi va propune președintei Maia Sandu eliberarea lui Alexei Paniș din funcția de judecător
„Rusia vrea HAOS în R. Moldova și ar putea regiza un atac cu drone asupra Centralei de la Cuciurgan, prezentat ca fiind din partea Chișinăului”. SCENARIILE posibile, după ce Rusia a acuzat R. Moldova că ar pregăti „atacuri” asupra Transnistriei
Biroul Politici de Reintegrare, reacție la sperietorile SVR: „Autoritățile ruse și partenerii lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova. Joc periculos”