Faptele care i-au jucat FESTA lui Mihai Poalelungi
Două cazuri care au avut loc în 2012 și 2014 și în care Mihai Poalelungi a evitat să intervină, deși ar fi trebuit, au determinat-o pe judecătoarea Curții Supreme de Justiție, Tatiana Răducanu, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, să voteze împotriva candidaturii lui Poalelungi la șefia CSJ.
În opinia separată scrisă de Răducanu, judecătoarea invocă drept motiv faptul că, în 2012, atunci când CSM a examinat o sesizare depusă de Serviciul de Informații și Securitate privind implicarea unui judecător de la Telenești în emiterea unei ordonanțe prin care au fost „spălate” 30 de milioane de dolari, președintele CSJ, Mihai Poalelungi, a participat la examinarea cazului și nu a întreprins nicio acțiune de generalizare a practicii judiciare care ar fi dus la depistarea și contracararea pe viitor a emiterii unor astfel de ordonanțe ilegale de „spălare a banilor” și sancționarea disciplinară a judecătorilor implicați în aceste cazuri.
„Nota informativă a CSJ privind examinarea cauzelor în procedură în ordonanță ce vizează „spălarea” unor sume considerabile a parvenit la CSM și a fost obiect de examinare doar în anul 2014, atunci când termenul de atragere la răspundere disciplinară a judecătorilor implicați a fost deja expirat”, notează Răducanu.
Un alt caz care a determinat-o să nu voteze pentru candidatura lui Poalelungi la șefia CSJ ține de dosarul „Aroma Floris”.
„Responsabilă de asigurarea aplicării corecte și uniforme a legislației naționale, inclusiv la repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin încălcarea dreptului la judecarea în termen rezonabil a cauzei sau a dreptului la executarea în termen rezonabil a hotărârii judecătorești, este Curtea Supremă de Justiție. Consider că o parte din responsabilitate urmează a fi pusă pe seama președintelui CSJ, fapt ce m-a impus de a vota împotriva candidaturii lui Mihai Poalelungi la funcția de președinte al CSJ”, se arată în opinia separată a magistratei, publicată pe site-ul CSM.
Amintim că alegerea lui Mihai Poalelungi la funcția de președinte al CSJ a fost marcată de scandal și proteste.
Mai mulți reprezentanți ai societății civile au participat la ședința CSM, dezvăluind cazuri controversate cu implicarea directă a lui Poalelungi.
De asemenea, ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, și-a exprimat nedumerirea, pe o rețea de socializare, vizavi de modul în care se desfășoară alegerea noului președinte al CSJ, cu un singur candidat, din interior.
În pofida acestor lucruri, Poalelungi a fost reales în funcție. Tatiana Răducanu este singurul membru al CSJ care a votat împotrivă.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md