Familiile din R. Moldova care găzduiesc doi sau mai mulți refugiați vor primi câte 3 500 de lei, iar refugiații ucraineni – câte 2 200 de lei: Banii vor fi alocați de Agenția ONU pentru Refugiați și Programul Alimentar Mondial


Familiile din R. Moldova care găzduiesc doi și mai mulți refugiați ucraineni vor beneficia de o plată unică în sumă de 3 500 de lei, iar fiecare refugiat ucrainenan va primi câte 2 200 de lei pe lună.
Banii vor veni de la de Agenția ONU pentru Refugiați și Programul Alimentar Mondial, care au lansat astăzi la Chișinău un program de asistență atât pentru refugiații ucraineni, cât și pentru cetățenii R. Moldova care au demonstrat solidaritate fără precedent și și-au deschis ușile pentru a găzdui oamenii care fug din calea războiului.
Potrivit șefului reprezentanței Programul Alimentar Mondial în Republica Moldova, Cesar V. Arroyo, pentru ajutorul financiar acordat familiilor din R. Moldova care găzduiesc refugiați au fost rezervate circa opt milioane de dolari.
Aceeași sursă a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că înscrierile privind recepționarea acestui ajutor unic vor demara luni, 28 martie curent. Banii vor putea fi recepționați fie direct pe card, fie vor putea fi ridicați de la bancă.
Reprezentantul interimar al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova, Francesca Bonelli, a afirmat, la aceeași conferință, că, pentru a beneficia de bani, refugiații ucraineni se vor putea înscrie la centrele de plasament temporar sau la echipele mobile care se vor deplasa în toate regiunile R. Moldova.
UNHCR a rezervat un buget de 49 de milioane de dolari pentru a îmbunătăți condițiile din centrele de plasament temporar pentru refugiați din republica noastră, dar și pentru ajutoarele financiare oferite cetățenilor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului din Ucraina.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, a declarat, la același eveniment, că majoritatea refugiaților ucraineni care au ajuns în R. Moldova sunt cazați fie în familiile moldovenilor, fie se descurcă pe cont propriu. În prezent, pe teritoriul R. Moldova activează 97 de centre de plasament temporar pentru refugiați cu o capacitate de circa 9 300 de locuri, acestea fiind ocupate în proporție de doar 47%.











































































