Celebrul predicator turc, Fethullah Gulen, a murit într-un spital din SUA
Clericul turc Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele turc că s-ar fi în spatele unei tentative de lovitură de stat din 2016, a murit în SUA, unde locuia, relatează postul turc NTV şi alte media turce preluate de Reuters.
Gulen, în vârstă de 83 de ani, a construit o puternică mişcare islamică în Turcia şi dincolo de graniţele ţării, dar ulterior a devenit un rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi a plecat în SUA.
Gulen a fost acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat în 2016 împotriva regimului lui Erdogan, care a eşuat.
Nepoții acestuia au postat mesaje în care anunță că a murit din cauza unor probleme cardiovasculare, conform presei turce. Gülen a fost văzut recent la o nouă adresă, confirmând că ar fi fost mutat din reședința sa principală la începutul acestui an.
Gülen a trăit peste două decenii în Pennsylvania, dar în luna mai a acestui an au apărut declaratii ale nepotul lui Gülen, Ebuseleme Gülen, că liderul a fost mutat de la Centrul de retragere Chestnut într-o nouă locație.
Mulți dintre urmăritorii lui Fethullah Gülen au interpretat ultima sa predică ca un mesaj de rămas bun.
„Linia a fost întotdeauna păstrată de ieri până astăzi. Mi-au fost disponibile multe oportunități diferite. Dumnezeu să vă facă pe toți mândri în ambele lumi”, spune acesta în ultima sa predică.
Despre Ferhullah Gülen
Renumit pentru dedicarea sa de zeci de ani pentru educație, sensibilizare, altruism și dialog interreligios, Gülen a devenit unul dintre cei mai influenți lideri musulmani la nivel global, conform Aliance For Share Values.
Învățăturile sale, înrădăcinate într-o interpretare progresivă a tradiției islamice, au susținut valori universale precum compasiunea, egalitatea și justiția, încurajând în același timp dialogul între diverse grupuri religioase, etnice și culturale.
Viziunea lui Gülen a inspirat mișcarea globală Hizmet, care a înființat școli, organizații de advocacy, instituții caritabile și platforme pentru dialogul interconfesional în peste 160 de țări, inclusiv și România.
Mișcarea este cunoscută în special pentru promovarea științei, alfabetizării, responsabilizării sociale și serviciului comunitar. În special, Gülen a fost un critic vocal al radicalismului, violenței și terorismului desfășurat în numele religiei, pledând pentru pace și înțelegere reciprocă într-o lume adesea divizată de conflicte.
Născut în 1941 în Erzurum, Turcia, educația timpurie a lui Gülen în gândirea islamică, occidentală și filozofică a modelat abordarea sa distinctivă a problemelor sociale și morale.
Axat inițial pe Turcia, activismul său sa extins la scară globală, abordând inegalitatea, drepturile femeilor și încurajând cooperarea interetnică și interreligioasă.
În ciuda faptului că sa confruntat cu persecuția politică din partea guvernului turc, el a rămas o influență morală și intelectuală semnificativă până la moartea sa, locuind în S.U.A. și pledând pentru democrație, pace și demnitate umană.
Moștenirea lui Gülen dăinuie prin nenumăratele inițiative educaționale și umanitare conduse de mișcarea Hizmet. Viziunea sa despre coexistența pașnică și serviciul față de umanitate va continua să inspire generațiile viitoare.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România