06:27:19 25.10.2024
Stiri

Facturile la gaz și electricitate s-au DUBLAT aproape în toate capitalele din Europa. Care sunt orașele cu cele mai mari costuri la curent și gaz

Actualitate 08.11.2022 08:30 Vizualizări1069 Autor: Ziarul National
Facturile la gaz și electricitate s-au DUBLAT aproape în toate capitalele din Europa. Care sunt orașele cu cele mai mari costuri la curent și gaz


Facturile la gaze au crescut cu 111% în UE, iar cele la energie electrică cu 69%, conform ultimelor cifre din Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic, relatează Euronews. În medie, pentru europeni, facturile la energie au generat o creștere de 90%, comparativ cu octombrie 2021.

Cercetarea, publicată luni de E-Control Austria, Autoritatea de Reglementare a Energiei și Utilităților Publice (MEKH) din Ungaria și VaasaETT, evidențiază impactul devastator al războiului din Ucraina asupra Europei, care a declanșat o criză a costului vieții și a aruncat multe economii în recesiune. Autorii au spus că războiul din Ucraina a provocat „incertitudine cu privire la securitatea energetică” și „a redus livrările de gaz rusesc sau a dus chiar la încetarea completă a furnizării”.

Rusia a redus și în cele din urmă a oprit aprovizionarea cu gaze prin Nord Stream către Europa în septembrie, după ce țările occidentale au sancționat Moscova pentru invadarea Ucrainei, SUA acuzând Rusia că „folosește energia drept armă”.

Raportul Indicele prețurilor la energie pentru uz casnic a analizat prețurile la gaze și energie electrică din 2009 până în octombrie 2022 în 33 de țări europene – inclusiv statele membre ale UE, precum și Muntenegru, Norvegia, Serbia, Ucraina, Regatul Unit și Elveția.

A constatat că recentele creșteri ale prețurilor la energie au urmat creșterilor-record din 2021, cauzate de o cerere mai mare, pe măsură ce oamenii și companiile au revenit la o normalitate apropiată de cea dinainte de pandemia de Covid.

„Prețurile la energie semnificativ mai mari în comparație cu acum un an pot fi atribuite unor combinații de factori, cum ar fi creșterea cererii legată de redresarea economică post-pandemie și condițiile meteorologice extraordinare, prețurile-record la gaze naturale și cote mari de emisii de dioxid de carbon”, au scris autorii.

Locuitorii din Amsterdam au plătit cel mai mult în Europa pentru gaze naturale, de două ori mai mari decât media europeană, urmați de cei din Copenhaga, potrivit raportului. Suma plătită de cei care locuiesc în capitala olandeză este de aproape 17 ori mai mare decât în Budapesta, cea mai ieftină capitală ca preț al gazelor din Uniunea Europeană (UE).

În afara UE, studiul a constatat că locuitorii din Kiev plătesc cel mai puțin pentru gaz, de 19 ori mai puțin decât cei din Amsterdam. Alimentarea cu energie electrică în capitala Ucrainei a devenit o problemă majoră în octombrie, forțele ruse bombardând infrastructura energetică a țării, provocând dese întreruperi de curent.

Raportul a analizat, de asemenea, modificările „semnificative” ale prețurilor în capitalele europene individuale în cursul lunii octombrie. La Roma, costurile cu gazele au crescut cu 97% luna trecută și cu peste 170% față de acum un an.

O reducere de 55% a prețurilor a fost raportată în Atena. Acest lucru, potrivit raportului, s-a datorat scăderilor „taxelor pe energie” și „schemei guvernamentale de compensare a prețurilor”.

Copenhaga și Roma sunt cele mai scumpe orașe când vine vorba de facturile la energie electrică, urmate de Amsterdam și Berlin, potrivit raportului. Simțind criza, capitala Germaniei a stins luminile multor dintre cele mai vizitate monumente ale sale, cum ar fi Universitatea Humboldt, Muzeul de Istorie Germană și Poarta Brandenburg.

Cei din estul și centrul Europei s-au bucurat de cea mai ieftină energie electrică, cei din Kiev plătind cel mai puțin, urmați de locuitorii din Belgrad, Budapesta și Podgorica.

Primele trei capitale cu cele mai mari creșteri de preț au fost Dublin (44%), Roma (30%) și Viena (24%). Prețurile energiei electrice au scăzut în Riga (29%), Tallinn (22%), Oslo (10%), Madrid (9%), Helsinki (6%), Zagreb (3%) și Paris (2%).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.10.2024 10:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Glonțul Rusiei sau n...

18.10.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum să tăiem elanul ...

14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md