06:13:07 10.01.2025
Stiri

Factori de decizie din R. Moldova ar fi IMPLICAȚI în vânzarea SECRETĂ a Uzinei Topaz din Chișinău unei companii din Rusia. Olesea Stamate: „Subiectul este unul potențial ALARMANT. Este regretabil că a fost desfășurată această licitație”

Actualitate 19.10.2023 09:40 Vizualizări1839 Autor: Ziarul National
Factori de decizie din R. Moldova ar fi IMPLICAȚI în vânzarea SECRETĂ a Uzinei Topaz din Chișinău unei companii din Rusia. Olesea Stamate: „Subiectul este unul potențial ALARMANT. Este regretabil că a fost desfășurată această licitație”

Uzina Topaz din municipiul Chișinău și terenurile cu o suprafață de peste cinci hectare aferente acesteia, care au fost vândute în secret, pe bani mărunți, unei companii din Federația Rusă, nu putea să fie realizată fără implicarea unor factori de decizie din R. Moldova, a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal Tv, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), șefa Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate.

Parlamentara speră că reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) vor găsi soluții, după înghețarea acestei tranzacții controversate.

„Subiectul este unul potențial alarmant. Atât timp cât corupția endemică mai este prezentă inclusiv în sistemul justiției, dar și în celelalte organe de stat, nu poate fi exclusă acționarea concertată sau intenționată a unor factor de decizie din anumite instituții pentru a facilita această tranzacție. Este important să se monitorizeze și să se acționeze prompt. Este regretabil că s-a ajuns aici și că a fost desfășurată această licitație, chiar dacă a fost blocată. Sper că cei de la CNPF au soluții și după înghețarea acestei tranzacții”, a declarat Olesea Stamate.

Șefa Comisiei Juridice a declarat că proiectul de lege aprobat ieri de Guvern, care se referă la mecanismul național de punere în aplicare a sancțiunilor internaționale, nu are legătură cu acest caz, dar a admis că astfel de companii vor cădea sub incidența acestei legi.

„Nu cred că aș lega acest caz de acest proiect de lege. Nu cred că putem să spunem că a fost sau seamănă a fi o acțiune concertată faptul că acest proiect de lege a fost aprobat abia acum. Prima variantă a „Legii Magnițki” a fost propusă de fostul ministru al Justiției, Litvinenco. Din câte cunosc, Ministerul Justiției a muncit destul de intens la elaborarea acestui nou proiect de lege care urmează să ajungă în Parlament. (…) Nu neapărat acea companie ar intra în lista sancțiunilor. Dar totuși, citind investigația dvs. (dispărută între timp de pe site-ul Jurnalului - n.r.), mă întreb de ce în acea listă nu s-au regăsit și alte companii, chiar dacă nu sunt și alte companii afiliate acelor conaționali care se regăsesc în lista sancțiunilor europene”, a spus Olesea Stamate.

Amintim că vânzarea Uzinei Topaz din Chișinău s-a făcut în secret, la Moscova, fără implicarea Guvernului. Pentru întreprindere au fost plătite 16 milioane de euro, deși valoarea ei reală ar depăși cifra de 40 de milioane de euro. Uzina i-a fost vândută companiei „Business broker finance” («БИЗНЕС БРОКЕР ФИНАНС»). Directorul general al Uzinei Topaz este cetățeanca Federației Ruse, Ina Linic, care anterior a deținut o funcție în administrația secesionistă de la Tiraspol, scria recent jurnal.md.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md