„Faceți din nou Rusia medievală”! Cum caută Putin să remodeleze societatea, cu puțin ajutor din partea lui Ivan cel Groaznic


Începând din septembrie 2025, elevilor ruși de gimnaziu și liceu li se va înmâna un nou manual intitulat „Familia mea ”.
Publicat în martie 2025, coautorul manualului Nina Ostanina, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Protecția Familiei, susține că va preda elevilor „valori morale tradiționale” care vor îmbunătăți „situația demografică din țară” în cadrul unui curs „Studii familiale” care a fost desfășurat în anul școlar 2024-2025.
Dar unele dintre aceste lecții pentru viața modernă provin dintr-o sursă mai puțin decât modernă. Printre materialele împrumutate din „Familia mea” se numără „Domostroi” din secolul al XVI-lea – o colecție de reguli pentru menținerea ordinii interne patriarhale. A fost scris, se presupune, de Sylvester, un călugăr-tutor al țarului Ivan cel Groaznic.
Deloc surprinzător, unele învățături de la „Domostroi” par neconcordante cu sensibilitățile de astăzi, scrie Dina Khapaeva de la Institutul de Tehnologie din Georgia. De exemplu, se precizează că este dreptul unui tată de a-și constrânge, dacă este nevoie cu forța, gospodăria – la vremea respectivă, aceasta se referea atât la rude, cât și la sclavi – în conformitate cu dogmele ortodoxe.
„Soții ar trebui să-și învețe soțiile cu dragoste și instrucțiuni exemplare”, se arată într-unul dintre citatele Domostroi repetate în manual.
„Soțiile își întreabă soții despre ordinea strictă, cum să-și salveze sufletele, să le mulțumească lui Dumnezeu și soților lor, să-și aranjeze bine casa și să se supună soților lor în toate chestiunile; și ceea ce poruncește soțul, trebuie să fie de acord cu dragoste și să îndeplinească conform poruncilor lui”, se arată într-un alt extras.
Folosirea „Domostroi” în manual face referire atât la trecut, în timp ce evocă politica guvernului actual de dezincriminare a violenței în familie . O lege din 2017, de exemplu, a eliminat „bateria de persoane apropiate” neagravată de pe lista infracțiunilor.
Se potrivește și unui model mai larg. În calitate de savant al memoriei istorice , am observat că referirile la Evul Mediu rusesc fac parte din politica mai largă a Kremlinului de a folosi trecutul medieval pentru a justifica agendele actuale, ceva ce l-am numit „ neomedievalism politic ”.
Într-adevăr, guvernul președintelui Vladimir Putin prioritizează în mod activ inițiativele care folosesc Rusia medievală ca model pentru viitorul țării. Făcând acest lucru, Kremlinul unește un vis de lungă durată al extremei drepte ruse cu o căutare mai largă pentru îndeplinirea ambițiilor imperiale rusești.
În februarie 2025, cu doar o lună înainte de publicarea „Familia mea”, guvernul regiunii Vologda din Rusia – care găzduiește peste 1 milion de oameni – a înființat o organizație neguvernamentală numită „Oprichnina ”.
Organizația este însărcinată cu „încurajarea identității ruse” și „dezvoltarea educației morale a tinerilor ”.
Dar numele grupului evocă prima domnie a terorii de stat brutale din istoria Rusiei. Oprichnina a fost o politică de stat declanșată de Ivan cel Groaznic între 1565 și 1572 pentru a-și stabili puterea neîngrădită asupra țării. Oprichnicii erau garda personală a lui Ivan, care a atașat un cap de câine și o mătură de șeile lor pentru a arăta că sunt „câinii” țarului care au măturat trădarea.
Cronicarii și călătorii străini au lăsat relatări despre torturile sadice și execuțiile în masă care au fost efectuate cu participarea lui Ivan. Oprichnicii au violat și dezmembrat femei, au jupuit sau fiert bărbați de vii și au ars copii. În această frenezie a violenței, au măcelărit multe mii de oameni nevinovați.
Domnia lui Ivan a dus la o perioadă cunoscută sub numele de „ Timpul Necazurilor ”, marcată de foamete și înfrângere militară. Unii cercetători estimează că până la sfârșitul său, Rusia a pierdut aproape două treimi din populație.
De-a lungul istoriei Rusiei, Ivan cel Groaznic – care, printre celelalte crime ale sale, și-a ucis fiul cel mare și a fost sugrumat pe capul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru disidență – a fost amintit ca un tiran respingător.
Cu toate acestea, de la mijlocul anilor 2000, când guvernul rus sub Putin a luat o turnură din ce în ce mai autoritara, Ivan și teroarea sa au trecut printr-un proces de reevaluare condus de stat.
Kremlinul și împuterniciții săi de extremă dreapta îl descriu acum pe Ivan ca un mare om de stat și creștin ortodox rus devotat care a pus bazele Imperiului Rus.
Înainte de această modificare a memoriei istorice a Rusiei, doar un alt șef de stat rus îl ținea pe Ivan atât de mare: Iosif Stalin.
Chiar și așa, nici un monument public al lui Ivan nu a existat până în 2016, când oficialii lui Putin au dezvelit prima dintre cele trei statui de bronz dedicate teribilului țar. Cu toate acestea, propaganda cinematografică a depășit comemorarea lui Ivan în piatră. După numărul meu, din 2009 până în 2022, 12 filme și seriale TV sponsorizate de stat care îi aduceau un omagiu lui Ivan cel Groaznic și domniei sale au fost difuzate în prime time pe canalele TV rusești.
Revizionismul rusesc
Reabilitarea post-sovietică a lui Ivan cel Groaznic se întoarce la scrierile lui Ivan Snychov, mitropolitul sau episcopul de rang înalt al Sankt Petersburgului și Ladoga. Cartea sa, „ Autocrația spiritului ”, publicată în 1994, a dat naștere unei secte fundamentaliste cunoscute sub numele de „Tsarebozhie” sau neo-Oprichnina. Tsarebozhie face apel la revenirea la o monarhie autocratică, la o societate a ordinelor și la canonizarea tuturor țarilor ruși. Convingerea că puterea de stat rusă este „sacră” – o dogmă centrală a sectei – a fost reafirmată la 18 aprilie 2025 de Alexander Kharichev, un oficial al administrației prezidențiale a lui Putin, într-un articol care a fost asemănat cu un manual de instrucțiuni pentru „constructorul Putinismului”.
Canonizarea lui Ivan cel Groaznic este o prioritate de vârf pentru membrii acestei secte. Și în timp ce Biserica Ortodoxă Rusă nu l-a canonizat încă pe Ivan, țarebozhie a obținut un sprijin semnificativ din partea preoților, politicienilor și laicilor ruși deopotrivă. Eforturile lor sunt alături de eforturile de ani de zile ale lui Putin de a oferi sprijin public pentru Ivan. Nu întâmplător, ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, l-a numit pe Ivan cel Groaznic unul dintre cei trei „ cei mai de încredere consilieri ai lui Putin ”.
În viziunea lui Snychov, rușii sunt un popor mesianic, parte a unei națiuni imperiale care este unic responsabilă pentru prevenirea dominației lui Satana asupra lumii. În pseudo-istoria sa explicit antisemită a Rusiei, Oprichnina este descrisă ca „un ordin monahal sfânt” condus de un „țar evlavios”.
Din anii 1930, când Stalin l-a folosit pe Ivan pentru a-și justifica propriile represiuni, Ivan și Stalin – Oprichnina și stalinismul – au devenit duble istorice. Albirea lui Ivan de către Kremlin merge mână în mână cu reabilitarea lui Putin a lui Stalin ca comandant șef al victoriei Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial.
Promovarea cultului „Marelor Război Patriotic” – așa cum a fost numit oficial al Doilea Război Mondial încă din perioada sovietică – a fost esențială pentru militarizarea societății ruse de către Putin și o parte a efortului de propagandă de a promova sprijinul pentru invazia Ucrainei. Remușcarea pentru pierderea imperiului și dorința de a-l restaura sta la baza discursului Moscovei din ultimele două decenii.
Amenințarea medievală la adresa democrației
Retorica absolvirii stalinismului merge mână în mână cu popularizarea versiunii de stat a Evului Mediu rusesc prin canalele media publice .
Politica neomedievală a lui Putin a adoptat credința de extremă dreaptă a Rusiei că țara ar trebui să revină la tradițiile Rusiei medievale , așa cum exista înainte de reformele de occidentalizare întreprinse de Petru cel Mare la începutul secolului al XVIII-lea.
În ultimii 15 ani, telespectatorii ruși au primit în medie două filme finanțate de stat pe lună, făcând reclamă pentru beneficiile societății medievale ruse și lăudând domnii războinici medievali ruși.
Această utilizare a memoriei istorice ruse i-a permis lui Putin să normalizeze utilizarea violenței de stat în străinătate și acasă și să mobilizeze sprijinul pentru suprimarea opoziției. Scopul major al neomedievalismului politic este de a legitima inegalitățile sociale și economice uriașe din societatea post-sovietică ca parte a moștenirii naționale a Rusiei.
Pentru a servi scopului subminării statului de drept și a libertăților democratice, așa cum demonstrează cercetările mele, Kremlinul și împuterniciții săi au promovat Evul Mediu rus – cu monarhia sa teocratică, societatea moșiilor, sclavia, iobăgia și represiunea – ca o alternativă la democrație susținută de stat.
Acest articol este republicat de The Conversation









































































