23:27:40 27.12.2024
Stiri

Faceți cunoștință: Ion Brătescu!

Monden 22.02.2014 10:10 Vizualizări4243 Autor: Doina Popov
Faceți cunoștință: Ion Brătescu!

Convingere: „Cred că dragostea este echilibrul între familie, muzică și teatru”, ziceconducătorul și fondatorul grupului „Brio Sonores”

Ion Brătescu, la cei 28 de ani, a reușit să unească opt tineri cu voci de excepție pentru a lansa un proiect unic în R. Moldova – „Art Group Brio Sonores”. Mai mult, tânărul este și Prim-Maestru de Cor al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, Ion Brătescu ne-a dezvăluit cum a luat naștere ideea acestui proiect muzical, ce înseamnă pentru el „Brio Sonores”, care îi sunt scopurile și ce visuri are.

Ion, tu ai fost cel care a pus temelia grupului „Brio Sonores”. Cum a început totul?

Mă bucur foarte mult și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce sunt astăzi și că mereu i-am simțit sprijinul. Înainte de a deveni fondatorul și conducătorul artistic al proiectului „Brio Sonores”, am absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, la specialitatea Dirijat cor academic, în clasa profesorului Vasile Condrea, paralel studiind și la Școala de Arte „V. Poleacov”, unde am făcut Canto, la profesorul Valeriu Vdovicenco, apoi au urmat și studiile de masterat, la aceeași specialitate. În 2009, am fondat grupul „Brio Sonores”, iar în 2010, datorită insistenței celor din jur, a profesorilor mei și a dragostei pentru muzică, am devenit Maestru de Cor la Teatrul Național de Operă și Balet. În 2012, am devenit Prim-Maestru de Cor și mă bucur foarte mult că am găsit acest miez gustos al muzicii anume la Opera Națională. Acum, în paralel cu activitatea mea de acolo, am grijă și de proiectul „Brio Sonores”.

Care a fost scopul inițial atunci când ai decis să formezi un asemenea grup?

Trăim puțin pe pământ, de aceea dorința mea este să las ceva în urmă, atât în familie, cât și în muzică, asta e cel mai important pentru mine. Conceptul grupului a fost următorul: să creez ceva mai mult decât un cor. Pentru asta am ales niște vocaliști amatori, cu o dorință mare și un talent enorm, care însă nu aveau studii muzicale. Evident, cu timpul s-a mai schimbat componența grupului, deja în 2014 mă pot mândri cu o echipă puternică. Chiar și cei care erau fără studii muzicale, acum sunt studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, asta dovedește încă o dată munca enormă depusă în acest proiect.

Ți-ai dorit dintotdeauna să faci muzică?

Încă din copilărie aveam muzica în inimă, însă nu credeam că voi face din asta o carieră. După ce am absolvit școala medie, am studiat la un liceu cu profil teologic, eram cu alte idei, însă la un moment dat am fost influențat de arta muzicală, de arta frumosului.

Care este atmosfera din interiorul grupului „Brio Sonores”? Cum vă înțelegeți?

Este o atmosferă foarte plăcută pentru că fiecare din membrii acestui grup își dă bine seama unde merge, ce vrea de la viață și conștientizează că „Brio Sonores” este un proiect unic în R. Moldova. Ideea mea este să aduc țărișoarei noastre un proiect nou în care este apreciată individualitatea fiecărui solist, împreună formând un tot întreg.

Spre ce tindeți și unde vreți să ajungeți?

Scopurile sunt mari și multe. Fără scop, nu știm încotro mergem și dăm cu capul în bară. Avem și visuri, însă trebuie să visăm cu ochii deschiși și să ne dăm seama de posibilitățile pe care le avem. Vreau să aduc bucurie și plăcere spectatorilor și celor care ne ascultă. Cei care ne urmăresc activitatea să guste din ceva nou și de calitate. Un astfel de proiect ar fi binevenit și în țările vecine și chiar îmi doresc să-l arăt, însă aș vrea, întâi de toate, să ne afirmăm la noi în țară și să aud ecoul lumii.

În afară de muzică și teatru mai reușești să faci și altceva?

Cel mai mult timp îl ofer muzicii, pentru că asta de fapt este o parte din viața mea sau chiar un stil de viață. Nu este exclus ca pe viitor să vin cu noi proiecte, am multe gânduri și idei. Nu vreau să le spun până nu le voi realiza.

Ce rol au avut părinții în dezvoltarea ta ca artist?

La început, părinții mei nu erau de acord cu ceea ce fac. Nu-și doreau un muzician în casă, însă atunci când au văzut că mă dedic cu tot sufletul muzicii, m-au susținut. Pot spune chiar că datorită lor am ajuns unde sunt acum, pentru că mi-am dorit să le demonstrez că pot face mult mai mult.

Cum îți reușește să găsești echilibrul între familie, muzică și teatru?

Sunt căsătorit, am o soție frumoasă și vreau mulți copii. Am un mare noroc pentru că Dumnezeu mi-a dat alături de mine o soție înțelegătoare care mă susține cu sfaturi și mă sprijină. Îi mulțumesc foarte mult pentru că se include în ceea ce fac și mă ajută enorm. Mă mândresc cu ea. Știe că fac o muncă enormă, sunt nopți nedormite, uneori se întâmplă ca să nu fiu acasă cu săptămânile și ne este dor unul de altul, dar am învățat să prețuim momentele în care suntem împreună. Cred că dragostea este echilibrul între familie, muzică și teatru.

Mulțumim pentru interviu!

Stiri relevante
23.12.2024 14:36 797 Michael Schumacher va deveni bunic
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md