Facebook avea un plan ca să ne citească gândurile. Ce s-a ales de acest proiect?
Ai purta o bucată de hardware care să-ți poată citi gândurile și să le redirecționeze pe un computer? Răspunsul la asta, în lumina evenimentelor actuale, poate fi diferit în funcție de cine face produsul.
În aprilie anul trecut, Facebook anunța că o echipă de 60 de experți din diferite domenii ale ingineriei lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv capabil să citească undele cerebrale. Sistemul, spunea gigantul, ar putea fi capabil să tasteze 100 de cuvinte pe minut – de cinci ori mai repede decât o poți face pe tastatura de la smartphone-ul tău – direct din creier.
Dispozitivul pare desprins din filmele SF, dar nu e. Teoretic, nu trebuie decât să te gândești că vrei să trimiți un mesaj cu un anumit text, iar mesajul este trimis. Câteva secunde mai târziu, vei auzi un fel de zgomot, ceva ce-ți va spune că ai primit și răspuns la mesajul trimis. Acest mesaj va „apărea”, cumva, pe cel mai apropiat ecran din câmpul tău vizual.
Dispozitivul Facebook care citește gândurile urma să fie următorul scop al diviziei Building 8 a companiei. Însă, cu siguranță, te-ai gândit că gigantul social nu mai are în vedere un proiect atât de ambițios. Nu după scandalul de date și Cambridge Analytica.
Ei bine, Facebook merge mai departe cu proiectul, deși nu a adus multe îmbunătățiri la el.
„Pot să vă spun că încă lucrăm la proiect, dar nu avem nimic nou de împărtășit”, a spus un reprezentat Facebook. Building 8 a lucrat la numeroase proiecte ascunse de ochii lumii. Printre ele se numără un dispozitiv de video chat de 499 de dolari, denumit Portal, diverse produse AR și VR și, bineînțeles, o interfață creier-computer.
Din cauza scandalului Cambridge Analytica, rețeaua socială a amânat planurile de lansare Portal în mai și nici nu a anunțat dacă revine cu o altă dată de lansare.
În orice caz, și Elon Musk lucrează la ceva destul de similar. Chiar și așa, circumstanțele sunt diferite. Chiar acum, cea mai mare problemă cu care se confruntă Musk, în ceea ce privește crearea unui dispozitiv de scanare a creierului, este că nu e sigur dacă oamenii vor fi de acord să-l testeze pe animale prima dată.
Deocamdată, Musk are mai mult sprijin, comparativ cu Facebook. Rămâne de văzut, însă, care dintre cei doi va scoate primul pe piață un astfel de dispozitiv. Sau dacă un astfel de dispozitiv va ajunge pe piață.
Sursa: playtech.ro
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei