Fabrică UNICĂ în R. Moldova, lansată astăzi într-o suburbie a capitalei
Până la zece tone de deșeuri din R. Moldova (anvelope uzate, echipamente și ambalaje din plastic, peliculă, substanțe bituminoase etc.) vor putea fi reciclate zilnic la Fabrica ECO de reciclare a deșeurilor care conțin hidrocarburi, proiect la care a fost dat startul astăzi, 17 decembrie. Acesta este implementat de către Asociația „Moldrec”, cu susținerea Ministerului Mediului.
Potrivit președintelui asociației, Iulian Gamureac, pe moment, fabrica este în regim de testare, iar de luni, 21 decembrie, urmează deja să activeze în regim normal. „Aceasta are o capacitate zilnică de până la zece tone de deșeuri din care materia primă secundară obținută constituie până la patru tone de combustibil lichid, 3,5 tone de carbon tehnic, 1,2 tone de metal. Cele circa 1,2 tone de gaze naturale care se emană în timpul reciclării se reutilizează în procesul tehnologic intern”, a spus Gamureac.
Fabrica este amplasată în zona industrială din localitatea Vatra, municipiul Chișinău, și are o capacitate de reciclare de până la trei mii de tone de deșeuri anual. Materia primă secundară obținută în urma reciclării urmează să reintre în circuitul industrial pentru fabricarea a noi produse sau poate fi folosită ca și combustibil alternativ.
Potrivit datelor oficiale, R. Moldova importă anual circa 15 mii tone de anvelope, iar 12 mii de tone dintre acestea se transformă în deșeuri, restul de trei mii de tone sunt utilizate Astfel, anvelopele uzate reprezintă cea mai mare cantitate de deșeuri polimerice, care nu se descompun, dar poluează mediul înconjurător.
Acestea, dar și masele plastice, sunt o materie primă reală – o tonă de anvelope uzate conține 700 kg de cauciuc, care poate fi procesat în combustibil. În același timp, dacă se arde o tonă de anvelope uzate, are loc o poluare imensă. În atmosferă se degajează 270 kg de cenușă și 450 de kg de gaze toxice.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”