10:51:44 22.11.2024
Stiri

Fabrică de biogaz la Sângerei. Investițiile sunt de MILIOANE

Economie 23.01.2016 09:01 Vizualizări5872 Autor: Galina Munteanu
Fabrică de biogaz la Sângerei. Investițiile sunt de MILIOANE


În satul Rădoaia, raionul Sângerei, urmează să fie construită, în acest an, o fabrică de biogaz. Investițiile sunt de trei milioane de euro.

Aceasta urmează să fie construită în cadrul unei ferme de bovine. Potrivit administratorului „MoldFarm Grup” SRL, Ion Mereacre, implementarea acestui proiect va permite nu doar creșterea numărului de animale, dar și dezvoltarea altor afaceri.

„Fabrica de biogaz va funcționa pe baza deșeurilor animaliere și va avea o putere de producere de un MW. Astfel, din dejecțiile animaliere și siloz de porumb vom produce biogaz, care va fi transformat în energie electrică și termică. Zece la sută din energia produsă va fi pentru consumul intern, iar restul – o vom livra în rețea. Preconizăm să livrăm aproximativ 8 2000 000 kWh. Avem la fermă circa o mie de capete de bovine, câteva sute de hectare de pășuni, teren arabil, dar și tehnică necesară”, ne-a spus Ion Mereacre.

Bărbatul afirmă că ideea acestui proiect i-a venit încă acum patru ani, atunci când a fost creată această fermă de bovine.

În anul 2014, înpreprinzătorul a aplicat la Târgul de de idei de la Moldova Eco-Energetică și a câștigat. Mai greu i-a fost să găsească finanțatori, dar a reușit și acest lucru, ne mai spune bărbatul.

„Am negociat aproape un an, pentru că majoritatea investitorilor vor să fie siguri că fac o investiție corectă. Proiectul nostru le-a părut atractiv, mai ales că nu avem în țară vreun concurent la acest capitol”, spune Ion Mereacre.

Nu și-a pornit afacerea cu ochii închiși. A fost nevoie să studieze bine piața și a efectuat mai multe vizite în Italia, Germania, Olanda. „Fiecare țară are tehnologia ei, dar noi am ales cea germană, care este printre cele mai scumpe, dar și cele mai sigure”, spune întreprinzătorul.

Investiția se ridică la trei miliaone de euro, 30 la sută dintre care este contribuția întreprinderii. Perioada de recuperarea investiției este de până la zece ani.

Experiența daneză

Danemarca, țara care se află printre liderii mondiali în utilizarea resurselor regenerabile de energie și eficiență energetică și care își propune să devină prima țară din lume care va deveni independentă de resursele energetice fosile către anul 2050, a elaborat o tehnologie care îi permite să majoreze semnificativ productivitatea centralelor de biogaz. Testarea a avut loc în cadrul întreprinderii daneze „Kinetic Biofuel”, metodă care, de altfel, ar putea fi utilizată cu succes și în R. Moldova, asta pentru că nu implică costuri mari.

Inovația constă în adăugarea a zece la sută de bricheți din paie slab presați în fermentatorul instalației de biogaz. Acest fapt permite creșterea materiei uscate din centrală.

„Dacă vom pune doar paiele, ele se vor ridica la suprafață. Însă, datorită faptului că ele au fost mărunțite în timpul procesului de brichetare, celuloza este mai ușor disponibilă în reactor. Aceasta este una dintre modalitățile pentru a crește materia solidă din centrala de biogaz”, explică Karsten Kristensen de la întreprinderea „Kinetic Biofuel”, unde a fost testată noua tehnologie.

Potrivit acestuia, tehnologia în cauză nu este încă pe larg aplicată, pentru că, recent, au fost finisate testele. Întreprinderea are o fabrică de biogaz care utilizează dejecțiile animalelor, porumb și paie.

Tot aici există și un laborator unde specialiștii în domeniu, studenții efectuează testarea materialului care poate fi utilizat în instalațiile de biogaz.

Biogazul este amestecul de gaze obţinut prin fermentarea anaerobă a materiilor organice. Materiale cum sunt bălegarul, deşeurile biodegradabile sau hrana furajeră sunt transformate în metan şi dioxid de carbon.

Cea mai mare cantitate de materie organică biodegradabilă se găsește în gunoiul de păsări (65%), gunoiul de la porcine (50%) și numai între 25-40% în gunoiul de vite, deoarece materia este deja descompusă parțial în stomacul rumegătoarelor.

Prima fabrică de producere a biogazului din resturi de sfeclă a fost deschisă la Drochia. Investiţia este a unui producător de zahăr din republică.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md