Ezitarea Maiei Sandu de a demite Guvernul Chicu ar putea s-o COSTE scump. Nicolae Negru: „Prezidențialele organizate de Chicu îl vor favoriza pe Dodon, iar lidera PAS poate pierde o parte din alegătorii dezamăgiți de „manevra” ei nesinceră”
Când îți arde casa, nu selectezi vecinii care aleargă cu căldările în funcție de sentimentele care ți le-au provocat până la incendiu. E ciudat să auzi de la liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) despre „administrarea dezastruoasă a crizei de către Guvernul lui Dodon, care a demonstrat incompetență, aroganță și o iresponsabilitate fără precedent în istoria R. Moldova”, dar când li se propune să schimbe acest guvern, își amintesc, deodată, că asupra unora dintre deputații din opoziție planează suspiciuni de corupție.
„De altfel, și asupra mai multor deputați socialiști, începând cu Zinaida Greceanâi, planau și planează aceleași suspiciuni, și asupra lui Dodon planează nu mai puține (numai „kuliokul” cât face!), dar faptul acesta nu i-a oprit pe pasiști anul trecut să intre în alianță cu PSRM și să transmită, de facto, R. Moldova sub controlul Rusiei, punând cruce pe integrarea europeană. Dacă atunci ei au făcut concesii morale pentru a „salva” R. Moldova, rezultă că astăzi nu mai e nevoie stringentă de a o salva, că democrația, lupta cu corupția, cursul european nu mai sunt prioritare, că prioritară este „morala” relativă, păreristă (atâta timp cât nicio instanță nu s-a pronunțat în cazul vreunui deputat). Să nu observe Maia Sandu această „incoerență”, dublele standarde, faptul că astfel face nu numai jocul lui Dodon, ci și al Rusiei. Nu o revoltă faptul că demnitatea R. Moldova e călcată în picioare, că slugărnicia lui Dodon depășește orice limită, plecarea celor 75 de militari moldoveni la parada din Moscova i se pare o chestiune minoră?”, întreabă editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru.
În opinia lui Nicolae Negru, Maia Sandu ar crede probabil că „dezastrul” pe care îl lasă în urma sa guvernul alcătuit din consilierii lui Dodon o favorizează în alegerile prezidențiale, că șansele ei să fie aleasă președinte cresc pe măsură ce criza epidemiologică, economică, socială se adâncește.
Asta deși nu gândea așa și declara, pe 11 mai curent, că: „Astăzi avem un guvern incapabil și iresponsabil. În cazul în care ne propunem să numim un nou guvern, există riscuri foarte mari pentru partid. Da, este un risc mare de imagine și nu doar. Dacă lăsăm acest guvern, ne vom convinge cât de urâtă va ajunge situația pentru cetățeni, nu pentru guvernanți, ei întotdeauna au cu ce se descurca. Situația va fi grea pentru cetățeni. Aici e o alegere foarte grea pentru noi. Să încercăm să numim un nou guvern, foarte bun pentru cetățeni, asumându-ne toate riscurile politice și de imagine, inclusiv risucrile electorale, sau să lăsăm lucrurile așa cum sunt. Eu cred că dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să îmbunătățim situația cetățenilor indiferent de consecințele politice pentru noi” (ZDG).
„Când a fost sinceră Maia Sandu? Ce s-a schimbat între timp, decât că starea de lucruri s-a înrăutățit? De ce dar „riscurile politice și de imagine” care ar trebui să diminueze au devenit dintr-odată piatra de poticnire pentru PAS? Să fi telefonat cineva de pe undeva, după cum spune prim-vicepreședinele PAS, Igor Grosu? Este Sandu influențată din exterior? Sigur că nu e o coincidență întâmplătoare faptul că Donald Tusk, președintele PPE, consideră că cea mai bună soluție pentru obținerea unei majorități proeuropene sunt alegerile anticipate. Dar practica bate gramatica. Și dacă nu vor fi libere și corecte alegerile prezidențiale, cum vor fi cele parlamentare? Riscurile de imagine cu acest pas înapoi s-ar putea să fie pentru PAS și Maia Sandu nu mai mici, ci mai mari decât dacă ar vota demiterea Guvernului Chicu. În afară de faptul că alegerile prezidențiale organizate de Chicu îl vor favoriza pe Dodon, lidera PAS poate pierde o parte din alegătorii dezamăgiți de „manevra” ei nesinceră, în cel mai bun caz”, este convins editorialistul nostru.
Potrivit lui Nicolae Negru, trebuie să se țină cont de faptul că declarațiile de ieri ale lui Pavel Filip sunt determinate de conjunctura și circumstanțele politice de azi.
„Dacă mâine circumstanțele se vor schimba, e mare probabilitatea că se va schimba și poziția PD. E greu de crezut că între alegeri anticipate și participarea la guvernare, deputații PD vor prefera să meargă la alegeri parlamentare anticipate, adică să se sinucidă politic. Loialitatea lor de azi față de Dodon este temporară, circumstanțială. E necesar și există toate premisele ca „guvernul-catastrofă” să fie demis, ca pandemia să fie stopată, ca izolarea internațională a R. Moldova să fie depășită, ca asistența financiară să înceapă a veni și economia națională să fie relansată. Și, nu mai puțin important, - ca alegerile prezidențiale și parlamentare să fie democratice, libere și corecte”, a conchis Nicolae Negru.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani