14:15:48 21.12.2024
Stiri

Extratereștrii încearcă să contacteze Pământul? Oamenii de știință dezvăluie originea „ciudată" a unui semnal care a călătorit 8 miliarde de ani prin spațiu

Actualitate 03.10.2024 17:59 Vizualizări1371 Autor: ZiarulNational
Extratereștrii încearcă să contacteze Pământul? Oamenii de știință dezvăluie originea „ciudată

Oamenii de știință au identificat originea „ciudată” a unui impuls de unde radio de înaltă energie care a călătorit opt miliarde de ani prin spațiu înainte de a ajunge pe Pământ.

Semnalul, cunoscut și sub numele de impuls radio rapid (FRB), este unul dintre sute de explozii efemere de energie detectate de-a lungul anilor, despre care unii astronomi au speculat că ar putea fi semnale de viață extraterestră care încearcă să contacteze planeta noastră.

Deși oamenii de știință nu cunosc mecanismul din spatele acestui fenomen extraordinar, au descoperit că FRB provine dintr-un grup de galaxii care exista când universul avea doar cinci miliarde de ani.

Folosind telescopul Hubble al NASA, echipa de cercetători a privit în spațiul îndepărtat și a făcut o imagine clară a "galaxiilor strânse".

FRB-ul, denumit FRB 20220610A, a fost cel mai puternic și cel mai îndepărtat astfel de fenomen detectat vreodată, când astronomii l-au interceptat în 2022.

Cu toate acestea, cercetătorii au fost ulterior confuzi în legătură cu originea acestui impuls de energie.

Acum, echipa a identificat șapte galaxii strâns grupate ca fiind locul de naștere al FRB-ului.

„Niciuna dintre ele nu a fost vreodată observată într-un astfel de grup compact”, conform astronomului Yuxin (Vic) Dong, care a lucrat în echipa de la Universitatea Northwestern, studiind originile curioase ale FRB 20220610A.

„Locul său de naștere este într-adevăr rar”, a spus ea.

Alexa Gordon, care a condus noul studiu la Northwestern, a fost de acord, adăugând: „Aceste tipuri de medii, aceste ciudățenii, sunt cele care ne îndrumă spre o mai bună înțelegere a misterului FRB-urilor și universului.”

Aceste scântei de lumină neobișnuit de strălucitoare, înregistrate în banda radio a spectrului electromagnetic, apar temporar și aleatoriu din spațiu.

Probabil că au origini în găuri negre, stele neutronice sau chiar extratereștri, și variază de la o fracțiune de milisecundă până la câteva secunde înainte de a dispărea fără urmă.

Galaxile strâns grupate observate în ultima cercetare ar fi mai ușor de explorat pentru o civilizație extraterestră în expansiune, a susținut astronomul Brian Lacki în revista International Journal of Astrobiology din Cambridge.

Originea FRB 20220610A într-un grup dens de galaxii ar sugera că orice civilizație extraterestră avansată ar avea un avantaj semnificativ în lansarea propriei căutări pentru inteligență sau forme de viață necunoscute (SETI) prin intermediul undelor radio.

SETI este un program care caută unde radio și semnale optice în univers ce ar putea indica prezența unei tehnologii extraterestre.

Totuși, acest grup dens de galaxii ar putea, într-o zi, să susțină o teorie alternativă: că FRB-urile sunt produse de coliziuni explozive între stele neutronice și alte corpuri cerești.

Înainte de imaginile captate de telescopul Hubble, publicate la începutul acestui an, astrofizicienii și astronomii nu erau siguri dacă sursa exploziei era o galaxie gigantă, cu o formă nedefinită, sau un grup de galaxii mai mici, aflate pe orbite reciproce.

„Fără imaginile de la telescopul Hubble, ar fi rămas un mister dacă acest FRB își are originea într-o galaxie monolitică sau într-un sistem de tip interactiv”, a explicat Gordon într-o declarație NASA.

Coliziunile și alte interacțiuni între corpurile cerești din aceste șapte galaxii ar putea declanșa formarea extremă de stele, potrivit lui Gordon.

Cu alte cuvinte, activitatea haotică din acest grup aglomerat de galaxii ar putea indica faptul că acest FRB, extrem de puternic și îndepărtat, reprezintă energie lansată în urma aprinderii unor stele nou-născute.

Astronomul Wen-fai Fong de la Northwestern, care a lucrat și el la proiect, a observat că noile imagini de la Hubble par să arate forme alungite sau „cozi mareice” care urmează unele dintre aceste șapte galaxii, sugerând că ar fi avut loc coliziuni.

„Există semne că membrii grupului galactic sunt într-o formă de 'interacțiune'”, a spus Fong.

„Cu alte cuvinte, ar putea face schimb de materiale sau ar putea fi pe cale de a se contopi”, a completat acesta.

Descoperirea inițială a FRB 20220610A a fost făcută în iunie 2022 de telescopul radio ASKAP din Australia. Ulterior, aceasta a fost confirmată cu ajutorul Telescopului Foarte Mare (VLT) de la Observatorul European de Sud (ESO).

Această descoperire a depășit recordul de distanță al echipei de cercetători cu 50%, susține Daily Mail.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md