Expoziție în România cu portretele unor condamnați la moarte în timpul „Marii terori din URSS” (1937 - 1938)


Expoziția „Ultima privire sub gloanțele comunismului”, în cadrul căreia sunt prezentate 25 de portrete ale unor victime ale „Marii terori din URSS” din perioada 1937 - 1938, va putea fi vizitată în perioada 4 aprilie - 15 iunie, la sediul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței din România.
La deschiderea expoziției vor lua cuvântul scriitoarea Ana Blandiana, cofondatoare a Memorialului Sighet și a Fundației Academia Civică, istoricul Armand Goșu și președintele ICR, Liviu Jicman, a informat, luni, Institutul Cultural Român, transmite Agerpres.
Evenimentul este organizat de Fundația Academia Civică - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cu sprijinul ICR.
Lucrările au fost realizate de artista franceză Madeleine Melot în ulei pe lemn. Acesta sunt inspirate din fotografiile descoperite în arhivele de la Moscova de jurnalistul și fotograful polonez Tomasz Kizny și publicate în albumul său 'Marea teroare din URSS (1937 - 1938)' apărut în 2013 la Editura Noir sur Blanc.
Expoziția a fost deschisă în 2021 ca un omagiu adus de Madeleine Melot prietenului său franco-polonez Jacques Rossi, supraviețuitor al Gulagului sovietic (20 de ani de detenție), dar și tuturor victimelor Marii terori din URSS. Seria de portrete a fost donată de Madeleine Melot, în decembrie 2024, Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, îmbogățindu-i astfel colecția de artă, care mai cuprinde lucrări de Camilian Demetrescu, Ovidiu Maitec, Peter Jacobi, Christian Paraschiv, Aurel Vlad, Silvia Radu, Mariana Macri, Șerbana Drăgoescu, Victor Cupșa, Mircea Hristescu, Oana Ril, a precizat sursa citată.
Fundația Academia Civică își exprimă recunoștința față de Pierre Gairret, soțul pictoriței, care s-a ocupat de împlinirea dorinței artistei ca lucrările sale să ajungă la Memorialul Sighet.
Madeleine Melot (1936 - 2025) a fost absolventă a Școlii Naționale Superioare de Meserii Artizanale Paris și a Școlii de Arte Frumoase din Paris.
„Madeleine Melot nu și-a propus să interpreteze, ci să reproducă într-un fel cât mai fidel posibil aceste chipuri stăpânite de spaimă. Tușa ei artistică e purtătoare de omenie, de care acel univers fusese văduvit. Priviți tablourile, scrutați portretele, întipăriți-vă privirile lor și veți avea dintr-odată impresia că vă cheamă în ajutor, că-și strigă disperarea, neputința de a înțelege, fatalitatea, trăite de acești sacrificați prinși în plasele unei politici ucigașe, ale cărei rațiuni și interese nu le puteau înțelege, știind doar că-și vor pierde viața”, a declarat Thierry Wolton, autorul trilogiei „O istorie mondială a comunismului”.









































































