Exporturile R. Moldova se reorientează spre UE. După România, un alt stat ar putea devansa Rusia
În perioada ianuarie-iulie 2015, exporturile de mărfuri autohtone au constituit 760,8 milioane de dolari, iar alte bunuri în valoare totală de 397 de milioane de dolari au fost reexportate de R. Moldova, atestă datele Biroului Național de Statistică. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, exporturile au scăzut cu 23,5%.
În Uniunea Europeană au fost exportate mărfuri în valoare de 722 de milioane de dolari, în Comunitatea Statelor Indepdendente – bunuri de 293 de milioane de dolari, iar mărfuri în valoare de 143 de milioane de dolari au ajuns în alte state.
România este principalul partener al R. Moldova atunci când este vorba de exporturi. Agenții economici de la noi au realizat peste Prut bunuri de 262 de milioane de dolari.
Italia este pe locul doi în topul statelor europene care importă bunuri moldovenești. În peninsulă au fost vândute mărfuri în valoare de 124,5 milioane de dolari. Dacă tendințele se vor menține, Italia ar putea devansa Rusia.
În primele șapte luni ale anului curent, am exportat în Federația Rusă mărfuri de 136,7 milioane de dolari, cu numai 12 milioane de dolari mai mult decât în Italia.
La vecinii noștri din Ucraina au ajuns bunuri moldovenești în valoare totală de 22,5 milioane de dolari, mai puține decât au fost vândute în Elveția, Franța, Polonia sau Germania.
Pe de altă parte, în perioada ianuarie-iulie 2015, au crescut cu aproape 56% exporturile spre Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, fiind livrate bunuri de 91,5 milioane de dolari.
De două ori au crescut exporturile spre Kazahstan, Letonia și Suedia, spre Cipru au crescut de 2,5 ori, iar în Canada și Indonezia - de 3,5 ori.
După categoriile de mărfuri exportate, pe primul loc sunt legumele și fructele (147,7 mil. dolari), îmbărăcăminte și accesori (137,8 mil. dolari), semințe și fructe oleaginoase (109,8 mil. dolari), băuturi și tutun (88,1 mil. dolari), cereale şi preparate pe bază de cereale (79,1 mil. dolari), mobilă (53,7 mil. dolari), grăsimi și uleiuri vegetale (49 mil. dolari), produse medicinale și farmaceutice (39,6 mil. dolari), zahăr și preparate pe bază de zahăr; miere (37,4 mil. dolari).
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"