Exporturile de VIN moldovenesc - în creștere, iar Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață: Cu cât vindem o sticlă de vin autohton în afară
Exporturile de vin din R. Moldova au crescut cu 18% în volum și cu 24% ca valoare în anul 2023, comparativ cu anul 2022.
Potrivit datelor Organizației Naționale a Viei și Vinului (ONVV), Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din Republica Moldova, în anul trecut exporturile majorându-se cu 36%.
O creștere semnificativă este atestată și pe piața americană - o creștere a valorii cu 84% în anul trecut.
ONVV arată că prețul mediu de export pentru vinurile îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1,70 de dolari per sticlă în 2023.
Cel mai mare preț mediu oferit pentru vinurile din R. Moldova a fost notat în Japonia - câte 3,29 de dolari sticla.
Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, a declarat la Conferința ONVV „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”, desfășurată recent la Chișinău, că autoritățile își doresc să dezvolte și mai mult sectorul vinicol din R. Moldova.
„Prioritatea noastră este ajustarea cadrului normativ național în concordanță cu acquis-ul Uniunii Europene, un demers esențial pentru creșterea competitivității și asigurarea recunoașterii internaționale a vinurilor noastre. În 2024, am majorat subvențiile pentru plantarea unui hectar de viță de vie până la 200 000 de lei. În plus, oferim sprijin suplimentar pentru plantarea soiurilor autohtone și pentru cei care investesc în dezvoltarea IGP și DOP, recunoașterea cărora adaugă valoare semnificativă produselor noastre vinicole. Încurajăm dezvoltarea și promovarea Denumirilor de Origine Protejată (D.O.P.), pentru că avem potențialul de a oferi lumii vinuri cu caracteristici unice”, a declarat Andrian Digolean.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România