„Export Morning România” // R. Moldova, balanță comercială POZITIVĂ cu România în 2023: „Înseamnă că noi am exportat mai mult decât am importat din România”
Exporturile R. Moldova către România au înregistrat în anul trecut o creștere semnificativă, ajungând la aproximativ 1,4 miliarde de dolari, iar importurile din dreapta Prutului au fost mai mici.
„Un lucru îmbucurător pentru noi este faptul că în 2023 am înregistrat o balanță pozitivă cu România, ceea ce înseamnă că noi am exportat mai mult decât am importat din România, iar acest lucru întotdeauna duce la o economie mai puternică și la o prosperitate mai mare pentru cetățenii R. Moldova. În general, în anul 2023 noi am înregistrat aproximativ 1,4 miliarde de dolari exporturi către România”, a declarat miercuri directorul Agenției pentru Investiții, Natalia Bejan, în cadrul conferinței „Export Morning România: valorificarea oportunităților de export pe piața României”.
Aceeași sursă a amintit că România este principalul partener comercial al R. Moldova, exporturile peste Prut fiind cel puțin de două ori mai mari decât în orice altă parte.
„În programul național de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor care nu este oficial lansat, dar este în proces de avizare, România este țara numărul unu cu cele mai mari oportunități de export, care încă nu au fost valorificate. Adică, chiar dacă noi deja exportăm cel mai mult încolo, tot acolo avem cele mai mari oportunități pe care urmează să le exportăm”, a declarat Natalia Bejan, citată de Radio Chișinău.
Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a remarcat faptul că România este primul partener european al R. Moldova și a subliniat creșterea semnificativă a exporturilor de produse agricole peste Prut.
CITIȚI și OFICIAL // Mai puține exporturi, dar și importuri în 2023: Peste 65% din mărfurile autohtone au fost vândute în UE. România, principala piață de desfacere pentru produsele din R. Moldova
„Spre bucuria noastră, noi am majorat foarte mult exporturile de produse cerealiere, exporturile în general din producția agricolă, în special în partea ce ține de vin. Însă, totodată, noi trebuie să respectăm acea stabilitate pe piață și acele cerințe de calitate care se impun la aceste exporturi. Noi vom continua să mergem pe armonizarea legislației. România pentru R. Moldova în continuare va rămâne unul dintre primii parteneri - cei mai importanți din UE și nu doar, în primul rând, sunt vecinii noștri, avem o cale de logistică scurtă, avem multe colaborări pe această dimensiune inclusiv cu edificarea diferitor căi de acces, cum ar fi podul de la Leova - Bumbăta. Totodată, avem multe înțelegeri pe partea de controale fitosanitare, care se fac la punctele de trecere. Noi vrem nemijlocit să deblocăm orice situație care ar duce la exportul producției agroalimentare din țară, să fie una de calitate, inofensivă și care nu ar pune o pată neagră pe producția din Rep. Moldova”, a explicat Vasile Șarban, citat de Radio Chișinău.
„Export Morning” este un program realizat de Agenția de Investiții din Moldova cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, iar ediția din acest an a programului a fost dedicată extinderii exportului în România.
Menționăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, principala piață de destinație pentru exporturile de mărfuri autohtone au fost în anul trecut România, unde am vândut mai mult de o treime din producția noastră - 35,1%.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania