06:18:40 23.11.2024
Stiri

EXPORT // Apicultorul din R. Moldova care a dat LOVITURA pe piaţa europeană

Economie 24.05.2015 14:00 Vizualizări5386 Autor: Virginia Nica
EXPORT // Apicultorul din R. Moldova care a dat LOVITURA pe piaţa europeană smartbee.ro
Poză simbol


A adus până și albine „europene” pentru a crea o stupină la standardele UE, impresionând britanicii și germanii cu mierea „de aur” de la Brânzenii Vechi

Și-a urmat visul de a fi aproape de albine, pe care le consideră niște inteligente și de la care „avem multe de învățat”, deși a studiat pentru a deveni tehnician. De la părinți a primit „ștafeta” de a avea grijă mai departe să ofere oamenilor „ceea ce îndulcește și gura, și sufletul”.

Dacă ne place ceea ce vedem în UE, trebuie să facem ca europenii

„Părinții mei aveau vreo șase stupi și de la ei am deprins această muncă frumoasă. Revenit de la muncă de peste hotare, am pus mâna pe carte și acum vreau să ofer calitate fiind disciplinat în aplicarea standardelor europene. Dacă ne place ceea ce vedem acolo, suntem impresionați de nivelul la care toată lumea este preocupată să producă ce e mai bun, ce este mai frumos, atunci trebuie și noi să facem la fel ca cei din Uniunea Europeană”, susține Iurie Comerzan, care a investit în 100 de stupi în care roiesc albine „europene”.

Apicultorul de la Brânzenii Vechi, aidoma albinelor

Apicultorul de la Brânzenii Vechi este, încă de la ivirea zorilor, printre stupii dați cu vopsea ecologică și având doar instalații din inox, care oferă „tot confortul” pentru a obține miere „de aur”.

„Are culoarea aceea curată de galben-străveziu, iar mierea calitativă este și prețioasă, de aceea îi zic că e „de aur”. Acum am putut admira mierea produsă din polenul cules de pe florile pomilor fructiferi, însă în curând vor fi atrase de miresmele florilor de salcâm. După toate cele trei etape la care are loc înflorirea salcâmilor, vine perioada de înmulțire, care este un moment foarte important pentru apicultor”, dezvăluie bărbatul câteva dintre preocupările și grijile specifice acestei munci.

Albinuțele „europene”

Potrivit lui Iurie Comerzan, albinuțele care îi „îmbogățesc” stupii cu miere și polen sunt din Germania și Anglia, care s-au adaptat foarte repede și fără dificultăți la noi.

De fapt, albinuțele „europene” reprezintă o adevărată comoară pentru apicultor care speră să dea lovitura pe piața Uniunii Europene.

„Pot depune de două ori mai multe ouă decât cele obișnuite și au o imunitate de invidiat. Nu știu, sunt mândria noastră și o cheie a succesului, în condițiile în care ne dorim o extindere rapidă a acestei stupine de care s-au „lipit ca mierea” cele mai avansate tehnologii, împrumutate de la europeni, în privința apiculturii”, susține entuziasmat albinarul de la Telenești.

Pe placul britanicilor și germanilor

De mierea care „izvorăște” la Brânzenii Vechi s-au îndrăgostit iremediabil și consumatorii europeni, care sunt văzuți de unii producători moldoveni prea pretențioși, iar de alții - un exemplu în ceea ce ține de atitudinea față de calitate. Astfel, britanicii au fost cei care au gustat din mierea de la Brânzenii Vechi, iar germanii abia așteaptă să aibă pe masă deliciul descoperit.

„Cumnatul meu se află la Londra și, prin firma pe care o deține, am putut livra consumatorilor europeni mierea noastră. Așa am reușit să export circa trei tone de miere, care era ambalată atractiv și comercializată în magazinele londoneze. Acum ținem mereu legătura cu germanii, care, de asemenea, manifestă un interes deosebit pentru acest produs. Cea mai mare problemă este în cantitate. Își doresc zeci de tone de miere. Totuși, cel mai important pas a fost făcut – suntem în atenția europenilor. Ca mierea noastră să cucerească aceste piețe, este necesară o extindere rapidă, de aceea vă spuneam că albinuțele de rasă europeană au un rol important aici”, zice Iurie Comerzan.

„În R. Moldova se pot face lucrurile ca la carte”

Astfel, apicultorul planifică să dubleze numărul stupilor, speranța fiindu-i îndreptată și spre un program de finanțare la care a depus deja dosarul de solicitare a resurselor pentru investiții.

„Au fost loturi exportate în UE în care era și mierea altor producători pe care am decis să o livrăm alături de mierea noastră pentru a completa cantitățile necesare. Am văzut că avem și producători care vor să câștige un ban fără prea mare efort și să își bată joc de calitate, fără să înțeleagă că așa murdăresc imaginea noastră, a celor onești și muncitori. Testele de laborator la anumite mostre au arătat că mierea conține prea mult zahăr. Sunt oameni deștepți pe care nu-i poți păcăli și cărora nu le place lucrul de mântuială”, mai spune apicultorul, potrivit căruia, în acest an, importatorii germani așteaptă de la el furnizarea unei cantități de cel puțin 20 de tone de miere.

Iurie Comerzan crede că în R. Moldova se pot face lucrurile ca la carte, iar comunitatea europeană poate oferi, pe lângă o piață de desfacere cu sute de milioane de consumatori, experiența în a face apicultură cât mai „curată” și mai competitivă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md