Sfatul nutriționistului // Expo Milano 2015 – cel mai mare eveniment gastronomic din lume
Proteinele vegetale pot fi obținute din linte, fasole, bob, mazăre, cereale, nuci și semințe.
În luna mai am început o serie de articole despre Expoziția Universală Milano 2015 – cel mai mare eveniment al anului, de data asta dedicat nutriției și energiei.
Am scris un scurt istoric al acestei expoziții, inițiate încă în secolul 18, la Londra, și am promis că voi reveni cu detalii și analize.
De ce nutriție?
În secolul 21, când se pare că mâncarea nu a fost niciodată mai ieftină decât în ziua de azi și fiecare pare să aibă acces la electricitate, internet și informație, tema foametei, a malnutriției și a riscului unui viitor în întuneric predomină și continuă să fie una dintre cele mai dificile probleme la nivel mondial.
„Hrănim planeta. Energie pentru viață” este tema de bază la Expo Milano, iar timp de șase luni (1 mai – 31 octombrie), cele 20 de milioane de vizitatori și 114 țări-participante vor avea ocazia să reflecteze asupra contradicțiilor din lumea de azi.
Pe de o parte, mai sunt mulți înfometați în lumea asta - aproape 870 de milioane de oameni, inclusiv copii. Pe de altă parte, 2,8 milioane de oameni mor anual din cauza obezității.
Mai mult, 1,3 miliarde de tone de mâncare sunt aruncate în gropile de gunoi în fiecare an.
Mâncare este multă! Însă această mâncare nu ajunge la cei care au nevoie de ea. Nu este o problemă a producătorilor. Este o problemă a distribuitorilor, politicienilor și monopoliștilor, care dictează prețurile și politicile de comercializare.
Un loc de sărbătoare
Reflecțiile și analizele la Expo Milano se fac în format de înțelegere și sărbătoare, prin conferințe, evenimente, concerte, teatre gastronomice, prezentări și spectacole. Există și mascota expoziției - Foodie -, acompaniată de o serie de figurine și eroi veseli și nostimi. Și dacă ONU și G7 nu reușesc să soluționeze problemele celor înfometați și obezi, poate această sărbătoare de șase luni va apropia omenirea de o lume mai justă.
Peisajele Expo Milano
Expoziția universală se întinde pe 1,1 milioane de metri pătrați și include 12 mii de pomi, cascade de apă și un canal. Localul e organizat în două alei mărețe - Cardo și Decumano -, care se intersectează pe Piața Itallia. Pe aceste alei sunt aranjate pavilioanele țărilor participante, scuarurile publice și locațiile pentru evenimente și catering. Toate edificiile vor fi reciclate după încheierea expoziției.
Variațiuni
Expoziția este organizată în patru teme: Pavilionul Zero, care trasează istoria umanității și relația sa cu alimentația; Regiunea Nutriției de Viitor, care explică realizările tehnologice în depozitarea, distribuirea și consumul produselor alimentare; Parcul de Copii, unde tinerii învață despre Expo Milano și Parcul Biodiversității – o grădină vastă, care include mai multe modele de ecosisteme naturale. În orașul Milano, la Muzeul de Design Triennale, are loc expoziția „Arte & Nutriție”, care explorează relația dintre arte și nutriție de-a lungul secolelor.
Cine are ocazia să se afle la Milano în această perioadă, faceți tot posibilul să vizitați această expoziție absolut unică.
Și noi?
Despre prestația R. Moldova la Expo Milano voi scrie un articol separat, iar între timp pregătim o prezentare gastronomică de post, la Expo Milano, pentru a promova un mod de agricultură și alimentație mai durabil și mai potrivit pentru o țară în secetă, precum este pe moment R. Moldova.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări