17:47:02 27.11.2024
Stiri

EXPLICAȚII // De ce SCADE președintele Dodon în SONDAJE și ce se întâmplă cu PD și PAS

Politică 15.12.2017 11:19 Vizualizări2309 Autor: Ziarul National
EXPLICAȚII // De ce SCADE președintele Dodon în SONDAJE și ce se întâmplă cu PD și PAS


Sociologul și directorul IMAS, Doru Petruți, a încercat să explice de ce președintele Igor Dodon scade în sondaje, de ce Partidul Democrat este într-o oarecare creștere și de ce Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) nu a reușit să mențină capitalul de încredere de la alegerile prezidențiale din anul 2016.

Potrivit lui Petruți, pentru unii poate părea surprinzătoare evoluția descendentă a PSRM și a președintelui Igor Dodon, însă există o explicație.

„Ca să înțelegem această evoluție, ar trebui să analizăm din nou lucrurile din 2016. Președintele de atunci al PSRM, Igor Dodon, s-a pregătit foarte bine pentru campania electorală, etapizat, iar în toamna lui 2016 a început să adune electorat suplimentar celui tradițional de (extremă) stânga, votanți suplimentari, nu neapărat foarte loiali. A fost o reinvestire a încrederii și speranțelor, perioadă care a durat câteva luni, chiar și după investirea lui Igor Dodon în fotoliul de președinte. După mijlocul lui 2017, în ciuda lucrurilor vehiculate de opoziție privind o eventuală înțelegere între PSRM și PD, au urmat acțiuni de PR, cu populisme prea exagerate care în cele din urmă sau întors împotriva domniei sale”, a declarat acesta într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

Sociologul a mai adăugat că a urmat greșeala tehnică a șefului statului, care a refuzat să numească ministrul Apărării. „A primit și cartonaș galben de la Curtea Constituțională. Apoi, o acțiune foarte prost calculată privind referendumul de demitere a primarului Municipiului Chișinău. Cumulate, toate aceste au făcut ca PSRM și Igor Dodon să se întoarcă, de fapt, la pragurile de credibilitate și intenție de vot dinaintea campaniei electorale din 2016. Cu alte cuvinte, tot capitalul suplimentar acumulat de socialiști de la acea campanie încoace a fost risipit. Nu e însă totul clar, depinde cum vor continua socialiștii”, crede sociologul.

Acesta s-a referit în interviul acordat și la rezultatele PD. „Toate tunurile, dar și reflectoarele sunt îndreptate către ei. Singura lor șansă este să reușească, în timpul rămas până la alegeri, să livreze cât mai multe beneficii cetățenilor. Tripleta Candu-Filip-Plahotniuc reușește să adune timid puncte. Câteva inițiative bune promovate de președintele Parlamentului, Andrian Candu, au mai luminat credibilitatea acestei instituții, aflate deseori la capătul clasamentelor de credibilitate, dar i-au asigurat constant un rating de peste 20% în sondaje. Premierul Pavel Filip s-a consolidat, obținând constant note bune din partea a 30%-35% dintre respondenți. Tot mai des asociat cu domeniul politic și cu partidul pe care îl conduce, Vlad Plahotniuc are o evoluție constantă. În momentul când trecea la conducerea PD avea un rating ce nu depășea 7%. În medie, a adunat practic câte 1% în fiecare lună, iar finalul lui 2017 îl găsește la 21%”, spune Petruți, făcând referire la sondajul IMAS, făcut la comanda democraților.

Doru Petruți a vorbit și despre „vârful de lance al opoziției (partidul doamnei Maia Sandu - PAS)”, care nu a reușit menținerea capitalului adunat în campania electorală din noiembrie 2016 pentru funcția de președinte.

„Au urmat multe luni în care agenda de acțiuni post-campanie a fost practic zero pe linie, iar PAS s-a întors rapid la 15%-18% (de circa trei ori mai puțin decât scorul doamnei Maia Sandu din turul II al alegerilor). Au urmat evoluții oscilante, cu aceleași perioade șterse, lipsite de acțiuni și intervenții, în ciuda atâtor oportunități. Un pas relevant a fost lupta dusă legată de schimbarea sistemului electoral, dar și atunci decizia a fost de a muta lupta în extern, iar asta s-a transformat treptat tot într-o slăbiciune. Continuă să fie privită mai degrabă ca un ideal decât ca un politician cu adevărat puternic care să poată duce lupte politice și să poată rezolva ceva pentru cetățeni. PAS rămâne, ca și liderul său, în continuare în zona emoțiilor, a motivațiilor de vot construite pe lupta împotriva oligarhilor. Toate acestea nu numai că obosesc și plictisesc la un moment dat, dar în mod clar arată că evoluțiile din sondaje sunt în cel mai bun caz oscilante”, a conchis sociologul.

Menționăm că IMAS, compania sociologică a lui Petruți, a realizat recent un sondaj de opinie la comanda Partidului Democrat.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md