EXPLICAȚIE: „Magistrații au notat că NU anulează hotărârea CEC, ci doar anexa ce prevede numărul secțiilor de vot deschise în afara R. Moldova, ceea ce îi permite CEC să urmeze recomandarea Guvernului de a deschide minimum 190 de secții”
Comisia Electorală Centrală (CEC) ar trebui să urmeze recomandarea Guvernului de a deschide „minimum 190 de secții de votare peste hotare” la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, fiindcă nici Curtea de Apel Chișinău și nici Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu au anulat decizia autorității electorale cu privire la deschiderea secțiilor de vot în străinătate.
De această părere este analistul politic Dan Nicu, potrivit căruia decizia Curții de Apel Chișinău, menținută în vigoare ieri de Curtea Supremă de Justiție, nu anulează hotărârea CEC privind deschiderea secțiilor de votare peste hotare, ci doar anexa cu numărul stabilit de instituție.
„Dintr-o anumită zonă a eșichierului politic s-a răspândit o dezinformare care pretinde imposibilitatea legală a Comisiei Electorale Centrale de a deschide minimum 190 de secții de vot în afara Republicii Moldova, pe motiv că prin hotărârea Curții de Apel, menținută în vigoare ieri de CSJ, s-ar fi desființat hotărârile CEC de creare a secțiilor de vot în exterior, iar în aceste condiții, depășindu-se termenul legal de cel puțin 35 de zile până la alegeri, CEC nu mai poate adopta noi hotărâri în acest sens. În realitate, magistrații Curții de Apel au prevăzut această posibilitate, motiv pentru care au notat în mod explicit, în hotărâre, că nu anulează hotărârea CEC de deschidere a secțiilor de vot în afara R. Moldova in integrum, ci doar anexa care prevede numărul concret al acestor secții de vot, ceea ce îi permite CEC să urmeze recomandarea Guvernului de a deschide minimum 190 de secții. Hotărârea privind cele 139 de secții a fost adoptată în termeni legali, ea doar trebuie modificată, însă juridic rămâne același document, prin urmare se întrunesc condițiile legii”, a explicat Dan Nicu.
Expertul afirmă că, în cazul în care astăzi unii membri ai CEC vor susține că nu au posibilitatea să deschidă secții de vot în afara R. Moldova, aceștia pot fi anchetați „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de obstrucționare a exercitării dreptului de vot al cetățenilor și, în anumite condiții, chiar uzurpare a puterii de stat - în cazul în care s-ar putea demonstra că linia lor de conduită a fost adoptată la ordinul unei formațiuni politice”.
„În acest caz, li s-ar alătura pe banca acuzaților și liderii acelei formațiuni politice”, a încheiat Dan Nicu.
Amintim că CSJ a respins marți recursul Comisiei Electorale Centrale la hotărârea Curții de Apel Chișinău referitoare la secțiile de votare de peste hotare. Astfel, CSJ a menținut decizia care prevede deschiderea a 191 de secții de votare peste hotarele R. Moldova la scrutinul din 11 iulie, așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2