Explicația singurului deputat PAS care NU a votat rezoluția APCE privind retragerea Rusiei din Consiliul Europei
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat, marți-seară, prin vot unanim, Consiliului Miniştrilor să ceară Rusiei să se retragă imediat din Consiliul Europei (CE), ca urmare a invadării militare a Ucrainei.
Delegația R. Moldova la APCE era formată din cinci membri - vicepreședinții Parlamentului Mihail Popșoi și socialistul Vlad Batrîncea, deputații Ion Groza, Natalia Davidovici de la Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și Adela Răileanu de la Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor.
În favoarea rezoluției APCE, care pe lângă solicitarea privind retragerea Rusiei din Consiliul Europei conține și amendamentul potrivit căruia Transnistria este declarată teritoriu ocupat de Rusia, au votat doar doi membri ai delegației noastre - Mihai Popșoi și Ion Groza.
„Am susținut din nou prietenii noștri ccraineni în cadrul APCE. Cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care își atacă vecinii nu-și au locul în forul european al păcii, libertății și democrației. În contextul reglementării transnistrene, rămânem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decăt cea diplomatică”, a scris vicespicherul Mihai Popșoi pe Facebook, imediat după votul de la APCE.
Deputata Natalia Davidovici a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că dânsa a participat online la toată ședința APCE, dar nu a putut vota în favoarea rezoluției, așa cum a discutat din timp cu colegii de fracțiune, din cauza unei probleme tehnice.
„Am scris imediat un mesaj Secretariatului APCE prin care am solicitat ca votul meu să fie considerat „pentru”, dar mi s-a explicat că acest lucru era posibil doar dacă eram prezentă la Strasbourg”, ne-a explicat Davidovici, arătându-ne și mesajul pe care l-a expediat la APCE.
Ceilalți doi reprezentanți ai Parlamentului R. Moldova care nu au votat sunt deputații proruși Vlad Batrîncea și Adela Răileanu.
Menționăm că decizia finală privind retragerea Federației Ruse din Consiliul Europei urmează să fie luată pe 17 martie curent de către Comitetul de Miniștri al CE.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”