EXPLICAȚIA CEC: De unde s-a luat rata de participare la vot de 52,3%, în condițiile în care în ziua alegerilor din 11 iulie aceasta constituia doar 48,41%. Nicolae Negru: „Ceva iarăși nu se leagă”
Peste 63,5 mii de cetățeni ai R. Moldova care au participat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent nu erau înscriși din start în listele electorale de bază, fapt pentru care rata totală de participare la vot a crescut la 52,3%, deși în ziua scrutinului aceasta constituia doar 48,41%.
„Explicația acestei cifre este oferită în Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, a declarat Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC, pentru Ziarul NAȚIONAL.
Hotărârea respectivă face referire la art. 44 din Codul electoral, potrivit căruia listele electorale includ toți cetățenii cu drept de vot care domiciliază ori își au reședința pe teritoriul unei secții de votare.
„Din numărul alegătorilor incluși în listele electorale suplimentare, 63 597 nu erau înscriși în listele electorale de bază. Prin urmare, rata participării alegătorilor la votare în ziua de 11 iulie 2021 urmează a fi calculată prin împărțirea cifrei care reflectă numărul de alegători care au participat la votare la cifra care reflectă numărul de alegători din listele electorale de bază adunată la cifra ce reflectă numărul de alegători incluși pe listele suplimentare, dar care nu se regăsesc și pe listele electorale de bază. Respectiv, rata participării alegătorilor la votare în ziua de 11 iulie 2021 este de 52,3 la sută, ceea ce constituie mai mult de o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale”, se arată în documentul CEC.
Pe 19 iulie curent, CEC arăta, reieșind din procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 de alegători.
„Ceva iarăși nu se leagă. Avem tocmai patru variante ale unui singur indicator: Alegători înscriși în liste (conform Registrului de Stat al Alegătorilor) - 3 282 837; Alegători înscriși în liste (conform sistemului informațional on-line) – 3 052 208; Alegători înscriși în liste (conform proceselor-verbale) – 3 052 606 (listele de bază, 2 738 0 35 + 284 568 pe listele suplimentare). Alegători înscriși în liste (calcul CEC, din procese-verbale) – 2 831 632 (2 738 035, listele de bază, + 63 597 pe listele suplimentare, care nu erau înscriși în listele de bază). De ce datele din Registrul de Stat al Alegătorilor nu coincid cu datele din sistemul informațional on-line? Au fost excluși transnistrenii? De ce datele din procesele-verbale nu coincid cu datele din sistemul informațional al CEC? De ce nu s-au introdus în sistem listele alcătuite de consiliile electorale de circumscripție? De ce Comisia consideră că procesele-verbale întocmite de consiliil electorale de circumscripție reflectă mai corect numărul alegătorilor, decât Registrul? E greu să ai încredere în cifrele CEC, atunci când avem trei-patru variante ale unui singur indicator”, a comentat Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, după explicația oferită de CEC.
Unele platforme online, inclusiv TikTok, ar putea fi BLOCATE în R. Moldova. Igor Grosu: „Suntem OBLIGAȚI să intervenim atunci când cineva instigă, cheamă la răsturnarea ordinii publice. Sunt instrumente folosite cinic de Rusia”
Ce a scris „Gazprom” despre întâlnirea lui Miller cu Parlicov: Nicio poză comună
Marea Britanie și Franța nu exclud să conducă un contingent militar european în Ucraina