EXPERTIZĂ // Riscuri de CORUPȚIE în ceea ce privește auditul independent al datoriei S.A. „Moldovagaz” față de „Gazprom”
Hotărârea de Guvern privind auditul datoriei S.A. „Moldovagaz” față de „Gazprom” conține mai multe ambiguități și carențe care generează riscuri de corupție, atenționează Centrul Național Anticorupție (CNA), care a analizat documentul.
Una dintre obiecțiile semnalate în raportul de expertiza privind auditul datoriei S.A. „Moldovagaz” față de „Gazprom” și factorii finali pentru gazul livrat consumatorilor din dreapta Nistrului se referă la faptul că legea nu stabilește exact care sunt acești „factori finali” ce urmează a fi supuși auditului independent.
„Această ambiguitate privind cercul subiecților vizați de audit ar putea duce la apariția riscurilor de corupție aferente proceselor descrise în actul normativ. În acest sens, CNA recomandă autorului proiectului să delimiteze clar și fără echivoc cercul entităților auditate”, arată autorii expertizei anticorupție.
Totodată, documentul ar conține carențe și la capitolul procedurii de selectare a companiei care va efectua auditul. Mai exact, stipulările neclare despre procedura de achiziție publică a serviciului de audit pot crea riscuri de corupție și incidente de integritate din partea funcționarilor de la Agenția Proprietății Publice, responsabilă de implementarea normei.
„Chiar dacă textul proiectului este coerent și nu au fost identificate norme contradictorii sau conflicte între prevederi și reglementările altor acte normative în vigoare, Proiectul întrunește doar parțial rigorile de tehnică legislativă și transparenţă decizională, iar acestea sunt condiții primordiale în promovarea oricărui act normativ. Prin urmare, CNA recomandă autorilor anexarea la materialele dosarului de însoțire a proiectului a protocolului de negocieri privind reglementarea problemelor din domeniul gazelor naturale”, se arată într-un comunicat de presă al CNA.
Amintim că „Gazprom” pretinde o datorie de 709 de milioane de dolari de la malul drept al Nistrului, datorii acumulate de-a lungul anilor pentru consumul de gaze. De partea cealaltă, R. Moldova a semnat în protocolul la noul contract de livrare a gazelor naturale că va efectua mai întâi un audit, pentru a se convinge că această datorie este una reală.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”