EXPERTIZĂ // Cetatea Tighina are nevoie de intervenții URGENTE pentru a fi conservată: Obiecte vechi de sute de ani, descoperite în timpul unor săpături
Cetatea Tighina, care va fi renovată cu peste două milioane de euro alocate de UE, are nevoie de intervenții urgente care să asigure conservarea construcției.
Concluziile expertizei tehnice, realizate de o companie italiană aleasă prin concurs internațional în cadrul proiectului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, susținut de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, arată că printre cele mai serioase probleme ale fortăreței se numără golurile din ziduri, rămase după descompunerea unor bârne de lemn, temelia șubredă a bastionului și starea degradată a unuia dintre turnuri.
Experții au folosit metode tehnice inovative pentru a efectua expertiza tehnică a Cetății Tighina. În particular, aceștia au realizat tomografia zidurilor și geo-scanarea terenului adiacent, procedee datorită cărora au descoperit golurile în pereți și problemele la nivelul temeliei bastionului.
Pentru a confirma concluziile trase în urma scanărilor, specialiștii au efectuat și săpături în câteva locuri, pe teritoriul citadelei. În timpul acestor lucrări, supravegheate de un arhitect de la Chișinău, au fost descoperite o monedă, două ghiulele, două străchini și două potcoave din secolele XVI-XVII, precum și mai multe fragmente ceramice din diferite perioade. Aceste obiecte au fost transmise admnistrației cetății pe 4 februarie 2020, în debutul evenimentului de prezentare a expertizei tehnice.
Proiectul de conservare a cetății va fi realizat de aceeași companie. Lucrările, însă, urmează să fie efectuate de o altă societate care va fi selectată până la sfârșitul anului în baza unui concurs desfășurat de Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Menționăm că, pe lângă Cetatea Tighina, Uniunea Europeană a anunțat la sfârșitul anului trecut că va aloca alte peste două milioane de euro și pentru renovarea Circului din Chișinău.
Totodată, UE va aloca bani pentru renovarea altor zece obiective cultural-istorice, câte 40 de mii de euro pentru fiecare, de pe ambele maluri ale Nistrului.
Proiectele sunt realizate prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, scopul căruia este consolidarea încrederii între locuitorii celor două maluri ale Nistrului prin implicarea lor în inițiative comune de dezvoltare.
Lituania, lot de echipament militar pentru R. Moldova. Ministrul Nosatîi: Lituania rămâne un exemplu în ce priveşte sistemul de apărare şi contăm pe experienţa partenerilor lituanieni în modernizarea Armatei Naţionale
Cine sunt cei patru concurenți care merg în FINALA emisiunii Vocea României 2024
DECIS // Telefoanele mobile, INTERZISE în timpul lecțiilor