Experții prognozează SURPRIZE: „Marja de eroare la recensământ ar putea fi mare”
SUSPICIUNI // Unele familii vor fi vizitate repetat de inspectori care vor verifica cât de corect au fost colectate datele în cadrul recensământului
Peste 80% dintre cetățeni și peste 90 la sută dintre locuințe au fost numărate în cadrul primului recensământ organizat în Republica Moldova după standardele europene, potrivit datelor preliminare oferite Biroul Național de Statistică. Deși au semnalat numeroase nereguli și au criticat procesul de organizare, experții în demografie au așteptări mari în urma numărătorii.
Chiar dacă recensământul s-a încheiat oficial încă pe 25 mai, cetățenii mai pot, până mâine, să-și verifice suplimentar chestionarele completate, prezentându-se la biroul de circumscripție. Situația e alta în cazul miilor de cetățeni care au rămas nenumărați - fie că au refuzat categoric să participe la recensământ, fie că recenzorii nu au ajuns la ușa casei lor. Directorul Biroului Național de Statistică, Lucia Spoială, vorbește de o marjă de eroare de 6% la recensământ. „Acesta este un exercițiu statistic care permite o abatere cu plus-minus șase la sută. Cred că ne vom încadra”, a precizat Spoială.
Refuzau să participe
Demograful Valeriu Sainsus, care a fost și recenzor, a rămas surprins să vadă că populația a fost prost informată despre modalitatea de desfășurare a recensământului. „Marja de eroare ar putea fi destul de mare. De exemplu, pe sectorul meu, zeci de familii au refuzat să fie chestionate și eu aștept ca statul să aplice sancțiuni acestor cetățeni. Deseori am fost înjurat sau bruscat. A lipsit o campanie publicitară bună, care trebuia să fie similară ca impact cu o campanie electorală”, explică expertul. În alte cazuri, recenzorii nu și-au făcut bine munca, având un volum mare de lucru. „Unui recenzor i-au revenit câte 130 de familii, dar și ancheta a fost mult mai completă față de cea din 2004. Rămâne ca inspectorii controlori să verifice munca recenzorilor, vizitând repetat anumite familii”, a adăugat demograful. Oamenii legii au inițiat și anchete penale, după ce doi recenzori s-au plâns că au fost agresați sexual, iar unul a fost înjunghiat.
Marjă mare de eroare
Demografii din R. Moldova așteaptă cu sufletul la gură rezultatele recensământului și prognozează surprize. „După zece ani vom avea un tablou clar: care este cadrul demografic al țării, cât de afectată este țara de migrație, din ce surse trăiesc cetățenii, dar și evoluția politică. Acum avem șansa ca noțiunea de moldovean și cea de român să fie puse la egal. Cred că foarte mulți cetățeni s-au declarat români. Pe sectorul meu de recenzie au fost în jur de 35%”, spune demograful Valeriu Sainsus.
Primele rezultate, în luna decembrie
Săptămâna viitoare, Biroul Național de Statistică va analiza documentația preluată din toate circumscripțiile. Datele vor fi introduse în format electronic și descifrate cu ajutorul unui soft specializat. „Rezultatele recensământului vor fi validate până la sfârșitul lunii iunie. Datele privind numărul cetățenilor, vârsta și sexul vor fi făcute publice la sfârșitul anului curent. Informația amplă pe toate componentele din chestionar va fi cunoscută la cel puțin 27 de luni de la colectare”, prognozează Spoială.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania