Experții care au analizat contractele de concesiune a Aeroportului și privatizare a companiei „Air Moldova” recomandă Comisiei parlamentare de anchetă REZILIEREA acestora, pentru că ar fi ILEGALE
Contractele de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) și privatizare a companiei „Air Moldova” conțin mai multe lacune, au fost încheiate în detrimentul intereselor statului și contrar legislației, prin urmare ar exista temeiuri juridice pentru rezilierea acestora și recuperarea daunelor provocate bugetului de stat.
Recomandarea vine de la experții angajați de Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) să analizeze contractele respective, care au prezentat astăzi în Parlament rapoarte preliminare.
Avocatul Eduard Digore a numit „afacerea Aeroportul” drept „crimă perfectă”, dar le-a spus membrilor Comisiei parlamentare că a identificat mai multe motive pentru rezilierea contractului de concesiune a AIC pentru o perioadă de 49 de ani. Digore a adăugat că, de rând cu contractul încheiat, și mai multe decizii de Guvern care vizează același subiect „sunt lovite de nulitate”, pentru că sunt contrare legislației R. Moldova.
Acesta a remarcat faptul că statul nu a monitorizat modul în care este îndeplinit contractul de concesiune și a ratat sume importante pe care le-ar fi putut obține - câte 200 de euro pentru fiecare zi de întârziere a îndeplinirii obligațiunile asumate de investitor.
Un alt expert, Victor Neaga, a demonstrat cum compania „Air Moldova” ar fi fost falimentată intenționat, iar concursul de privatizare a fost unul mimat. Mai mult, statul i-ar fi acordat acestei companii un ajutor de 90 de milioane de lei în 2017, bani care nu au mai fost întorși în bugetul de stat nici astăzi.
Potrivit lui Neaga, și acest contract este ilegal, conține lacune și termeni vagi. „Există temei juridic pentru rezilierea contractului de privatizare, cu recuperarea prejudiciilor aduse statului”, a spus Neaga.
Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a declarat că un raport final vizavi de aceste două cazuri va fi prezentat în zece zile în Parlament, pentru a fi aprobată o declarație „politico-juridică” în ceea privește concesionarea Aeroportului și privatizarea „Air Moldova”.
„Sunt indicii clare asupra unei vicieri a contractelor, a procedurilor de concesionare și privatizare. Asemenea comportament a favorizat falsul în acte și abuzul în serviciu, dar despre asta va vorbi ancheta penală”, a declarat Igor Munteanu.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni