Experții britanici anunță un punct de COTITURĂ în războiul din Ucraina: Disperarea lui Putin se va întoarce împotriva Rusiei
Experții militari britanici remarcă faptul că Vladimir Putin, după 28 de luni de război în țara vecină, nu are foarte multe motive de satisfacție, iar acum a ajuns într-o fază în care dă dovadă de disperare. Liderul de la Kremlin a ajuns la un „nivel maxim” în privința Ucrainei, exerciții nucleare ale armatei sale, amenințări la adresa capitalelor occidentale și o neașteptată cerere de pace, toate acestea arătând o slăbiciune a sa, care s-ar putea întoarce împotriva Rusiei.
Vladimir Putin a intensificat retorica asupra războiului nuclear și a dublat amenințările la adresa Occidentului în ultimele luni - în același timp în care pierderile de trupe rusești au crescut vertiginos, potrivit Daily Mail.
Experții britanici, Jonathan Sweet, colonel de informații militare în retragere și analistul de politică externă, Mark Toth susțin că escaladarea furioasă a președintelui rus semnalează că este posibil să fi atins „nivelul maxim” în Ucraina. Experții discută ce ar trebui să facă Occidentul și Kievul pentru a exploata momentul de „slăbiciune” al lui Putin, pentru a întoarce definitiv valul din prima linie împotriva forțelor sale invadatoare.
Ea vine sub forma repetării desfășurării armelor nucleare tactice, a reînnoirii amenințărilor mass-media conduse de stat de a lovi capitalele occidentale cu arme nucleare, a relocării armelor nucleare în Belarus, a reamintirii Occidentului câte arme nucleare sunt în Kaliningrad și a amenințării că va lovi aerodromurile NATO, unde piloții ucraineni sunt pregătiți să piloteze F-16.
Acum există un al doilea semn de disperare a lui Putin. Vinerea trecută, președintele rus s-a oferit să oprească ostilitățile și să înceapă negocierile cu Ucraina pentru a pune capăt războiului. Condițiile lui? Kievul trebuie să-și retragă trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în 2022 (dar nu total ocupate) și să renunțe la planurile lor de a adera la NATO. Dar acest lucru nu se va întâmpla.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins sumar oferta lui Putin. Într-o declarație oficială, el a numit-o „absurdă”, în timp ce a adăugat: „Planurile Rusiei nu sunt pentru pace, ci pentru continuarea războiului, ocuparea Ucrainei, distrugerea poporului ucrainean și alte agresiuni în Europa”.
După cum a spus Dzhokhar Dudayev, un politician cecen, om de stat și lider militar al mișcării cecene pentru independență din Rusia din anii 1990, „Rusia oferă întotdeauna negocieri atunci când se luptă, când planurile se prăbușesc, pentru a câștiga timp, a se regrupa, a corecta greșelile, găsiți un punct slab și apoi loviți din nou cu putere reînnoită”.
Asta descrie situația lui Putin. Armata rusă se luptă în estul Ucrainei și în Crimeea – și, ca atare, oferta de încetare a focului a lui Putin nu este făcută dintr-o poziție de forță; mai degrabă, slăbiciune și nici SUA, NATO și nici Ucraina nu o acceptă.
Discuția dură a lui Putin a fost probabil concepută pentru a influența un singur public: cetățenii ruși care locuiesc la Moscova și Sankt Petersburg. El a atins pragul maxim și înțelege că este doar o chestiune de timp până când președintele Joe Biden să cedeze presiunilor din partea statelor membre NATO și a lui Zelenski și să autorizeze atacurile ATACMS asupra forțelor ruse care se masează și reprezintă o amenințare pentru Ucraina de toată întinderea frontului.
În sfârșit, liderii occidentali își dau seama că Kremlinul țintesc în mod intenționat civilii ucraineni. Pentru a pune capăt, Kievul trebuie să primească undă verde de la NATO pentru a interzice și distruge sistemele de arme care trag cu rachete balistice, drone și artilerie în centrele populației ucrainene și infrastructura energetică critică – și să facă acest lucru indiferent de punctul de origine.
În schimb, Crimeea este acum și mai expusă. Loviturile profunde ucrainene cu rachetele de tip Storm Shadow din Regatul Unit, SCALP franceze și ATACMS din SUA distrug sistemele de apărare antiaeriană S-300/400 ale Rusiei - forjând coridoare aeriene pentru avioanele de luptă F-16 care sosesc în vară.
Apelul lui Putin la negocieri, așa cum a descris Dudayev, este un indicator că Rusia se apropie de un punct de rupere. Acum nu este momentul pentru negocieri. Mai degrabă, este timpul ca SUA și NATO să permită Ucrainei să alunge Rusia din Ucraina și să câștige acest război.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român