12:02:11 05.01.2025
Stiri

Expert în spațiul ex-sovietic: „Rusia este pregătită să continue cu un război mare, spre baltici, spre România, Bulgaria"

Actualitate 09.03.2024 18:55 Vizualizări35706 Autor: Ziarul National
Expert în spațiul ex-sovietic: „Rusia este pregătită să continue cu un război mare, spre baltici, spre România, Bulgaria

Un istoric și analist român reputat a explicat într-un amplu interviu că situaţia din Ucraina este destul de complicată în momentul acesta, mai rea ca niciodată.

„Depinde foarte mult de cât de repede se mişcă ucrainenii pentru a încerca să oprească ofensiva rusească. Deocamdată, din informaţiile din teren, sunt destul de întârziaţi cu pregătirea acelor linii de apărare. Recent, guvernul a dispus suma de aproape un miliard de dolari – undeva la 780 de milioane de dolari - pentru a construi acele baraje. Încearcă să facă o replică a liniei Surovikin, dar pe partea ucraineană. Şi, dacă americanii au probleme interne – e o campanie electorală destul de disputată – statele europene, Europa de Vest, care sunt mai aproape de Ucraina şi care sunt cel puţin la fel – dacă nu chiar mai – interesate de sprijinirea efortului de război ucrainean, trebuie să îşi intre în rol şi să încerce să livreze acestui stat mai multă muniţie, să sprijine mai consistent Ucraina“, a declarat Armand Goșu, expert de top în spațiul rusesc, pentru Mediafax.

El spune că „mai este un factor de care depinde evoluţia lucrurilor în săptămânile, lunile, anii următori şi anume în ce măsură reuşeşte Ucraina să mobilizeze populația pentru război.

Preşedintele Zelenski, din raţiuni de politică internă, a evitat până acum acest lucru, dar se pune problema că nu poate fi evitată la nesfârşit, ,,pur şi simplu nu au trupe pe frontul de operaţiuni".

,,Ei vor trebui să mobilizeze, să scadă vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani şi să mai trimită pe front jumătate de milion de oameni. Ca să-i trimiţi, asta înseamnă totuşi antrenament, că trebuie să faci mobilizarea acum, în martie, ca să îi ai pregătiţi în iunie. Până atunci, se întrec în tot felul de declaraţii: „facem ofensivă, nu facem ofensivă”", mai spune Goșu.

„Dacă ne uităm pe analizele care vin din zonele baltice – oameni care se pricep la Rusia – ar trebui să fim îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi pentru că maşina de război rusească funcţionează la parametri maximi. Fabricile funcţionează, în trei schimburi, în weekend. Deci, Rusia este pregătită nu doar să înfrângă Ucraina, ci şi să continue cu un război mare, poate să meargă spre baltici, spre România, Bulgaria. Sigur că, deocamdată, e bine că Rusia are probleme în Ucraina.

Oricât de slabă ne-ar părea Ucraina în aceste momente, în contextul în care Occidentul nu îşi respectă promisiunile, tot reuşeşte să ţină piept maşinii de război ruseşti. Deci, mai degrabă, răspunsul meu este unul pesimist, dar, în acelaşi timp, invit la echilibru, pentru că niciun exces de pesimism nu ne ajută, în acest moment, în construirea unor scenarii plauzibile pentru viitorul apropiat şi mediu şi, aici, mă refer la câteva luni, săptămâni, până în toamna acestui an“, a explicat analistul pentru Mediafax.

Istoricul mai crede că „Rusia nu mai vorbeşte despre negocieri pentru că ofensiva pare să îi meargă bine. După Avdiivka, a avansat, sunt distanţe de zeci de kilometri pe care i-au parcurs (n.r. - ruşii) şi i-au parcurs relativ uşor. Ucraina nu avea acolo poziţii întărite pe care să reziste. Acum, intră într-o zonă de văi şi râuri, unde sunt nişte poziţii naturale, pe care ar putea rezista mai mult şi îşi toarnă fortificaţii din beton. În acest moment, până la alegeri, Putin nu va mai vorbi de negocieri. Ideea negocierilor şi scenariul negocierilor au fost, mai degrabă, o diversiune în relaţiile Rusiei cu Occidentul.

Sigur că fiecare dintre părţi vine cu poziţia maximală la aceste negocieri. Noi ştim poziţia Ucrainei, care este o poziţie de principiu, în conformitate şi cu dreptul internaţional şi normele internaţionale. Nu poate statul ucrainean să-şi asume acum să spună „ne puteţi dezmembra”. Acest lucru ar crea un precedent în Europa şi în întreaga lume... ne-am putea trezi cu numeroase războaie locale. Fiecare va mai găsi pe teritoriul celuilalt o mică minoritate... şi atunci o să înceapă o serie de acţiuni revizioniste care ar putea duce, în cele din urmă, la un război global. De cealaltă parte, sigur că, înainte de negocieri, tu anunţi poziţia maximală, dar asta nu înseamnă că, în timpul negocierilor, nu găseşti soluţii.

Sunt şi cercetători, foşti militari în SUA, Europa de Vest care spun că, din punct de vedere economic, social şi politic, Ucraina nu are prea mult de câştigat dacă o să lupte pentru acele teritorii, pentru că sunt de 10 ani distruse. Dar, sigur, uitându-te din America, de departe, ei pot spune „renunţaţi şi voi acolo, câte sunt... câteva mii de hectare, nu vă trebuie, oricum sunt numai mine”. Dar, repet, există riscul de precedent, iar în Europa Centrală un precedent precum modificarea graniţelor Ucrainei s-ar putea încheia foarte, foarte prost pentru întregul continent sau pentru întreaga lume. Este de evitat un astfel de precedent...“, avertizează istoricul Armand Goșu în interviul pentru Mediafax.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md