Expert economic: „Impozitarea tichetelor de masă înseamnă anularea lor, iar jonglările de cuvinte nu fac bine imaginii Ministerului Finanțelor”
Modificările majore, cum ar fi cele cu privire la tichetele de masă, care au un impact asupra mediului de afaceri nu pot fi promovate fără consultări largi cu mediul de afaceri, iar impozitarea anunțată de Ministerului Finanțelor pentru tichetele de masă înseamnă, de fapt, anularea lor.
„Jonglările de cuvinte nu fac bine imaginii Ministerului Finanțelor”, crede expertul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Economistul arată că asociațiile de business din R. Moldova promovează încă din anul 2006 ideea „Pachetului social”, ca instrument de bază în atragerea și fidelizară față de companie a forței de muncă.
„IDIS „Viitorul”, cu implicarea experților străini și locali, împreună cu asociațiile de business, a organizat dezbateri pe marginea proiectul de lege privind tichetele de masă. La dezbateri au fost prezenți și autorii legii. Legea a fost criticată, s-au adus mai multe propuneri de îmbunătățire a ei, dar concluzia a fost că trebuie susținută. (...) Statul în prezent oferă peste 100 de facilități fiscale și vamale, mai mult de jumătate din ele sunt oferite de peste 20 de ani. Nimeni nu cunoaște care sunt aceste facilități, lista beneficiarilor, impactul și rezultatul economic al acestor facilități. Ceea ce cunoaștem este că în acest an costurile bugetare de la toate aceste facilități va depăși suma de 23 miliarde lei. Cine a evaluat aceste facilități și de ce sa decis să se înceapă cu tichetele de masă, care afectează cel mai vulnerabil segment al populației și înrăutățește și mai mult mediul economic din țară?”, întreabă Ioniță.
Experetul crede că argumentul potrivit căruia anularea tichetelor de masă se face datorită pierderilor enorme în bugetul de stat nu rezistă la nicio critică, chiar dacă, anual, costul acestei facilități fiscale se ridică la 150 de milioane de lei.
„Acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru faptul că agenții economici au un instrument atractiv de stimulare a angajaților, iar angajații au un supliment alimentar important la salariu. Nimănui nu-i trece prin cap să anuleze pensiile, deoarece bugetul public național are pierderi de 21 de miliarde de lei doar în acest an. Întrebați agenții economici cât de greu este în prezent să găsești un lucrător. Cât de greu este să-l menții la lucru. Toți pleacă pe un cap. Ce poate face statul? Simplu: să ajute agenții economici prin anumite instrumente fiscale să mențină forța de muncă. Tichetele de masă sunt unul dintre aceste instrumente”, afirmă Veaceslav Ioniță.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor