Expert economic, despre intrarea Băncii Transilvania pe piața din R. Moldova: „E un semnalul POZITIV după frauda bancară din 2014. E o bancă cu „PAȘAPORT” UE”
Banca Transilvania a devenit, începând de ieri, cel mai mare acționar al Victoriabank, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) deține, împreună cu noul investitor, un pachet majoritar de 66,7% în cadrul băncii din R. Moldova.
Expertul economic Roman Chircă susține că intrarea Băncii Transilvania pe piața din R. Moldova este un semnal pozitiv pentru sectorul bancar, mai ales după frauda bancară din 2014.
Roman Chircă a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Banca Transilvania este una cu „pașaport” UE, fiind integrată în sistemul bancar al UE.
„Deși este acționar minoritar care deține 39% din acțiuni, deja există declarația BERD, care a anunțat că va susține extinderea cotei Băncii Transilvania în Victoriabank. În opinia mea, venirea Băncii Transilvania presupune transpunerea standardelor de activitate, managementul corporativ, dar și surse accesibile de lichidități”, a precizat acesta.
De asemenea, Chircă menționează că modernizarea sistemului bancar prin atragerea băncilor din UE, dar și bănci importante internaționale reprezintă o strategie fezabilă: „Odată cu băncile vin și clienții tradiționali, precum și investitorii ce contribuie la dezvoltarea economiei naționale”.
În același context, sursa citată e de părere că după Victoriabank ar trebui să urmează Moldincombank. „Cel puțin, așa se anunțase anterior. Din câte cunosc, se purtau discuții în acest sens. Cert este că de venirea băncilor străine va depinde de atractivitatea economiei și a sectorului bancar, în special”, a conchis Roman Chircă.
De menționat că este pentru prima oară după 2007 când o bancă străină intră pe piața din R. Moldova.
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”