Expert: Discursul lui Dodon de la Strasbourg transmite mesajele Kremlinului
Tezele Kremlinului ar fi ajuns la Strasbourg, rostite de această dată de prețedintele R. Moldova, Igor Dodon, în cadrul discursului său de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).
„Îmi doresc ca R. Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, ori proromânească. Noi avem cetățeni care în același timp pot susține toate aceste direcții, ori niciuna. Este mai important să îmbrățișăm valorile democratice, nu să generăm stereotipuri geopolitice”, a declarat, printre altele, Igor Dodon.
Apoi, cu referire la problema transnistreană, șeful statului a declarat că rezolvarea acesteia ar depinde de recunoașterea internațională a statutului de neutralitate a R. Moldova.
„Unul dintre factorii-cheie ai impactului pozitiv asupra procesului de reglementare transnistreană este, în viziunea noastră, implementarea Strategiei de promovare a recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, care, desigur, va contribui la consolidarea securității în această regiune a Europei. În acest context, salutăm inițiativa Federației Ruse, exprimată în august 2019, despre intenția sa de a relua procesul de eliminare a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Dodon la tribuna APCE.
Analistul politic Dionis Cenușă remarcă faptul că, la Strasbourg, Dodon s-ar fi poziționat „deasupra polemicilor geopolitice de acasă și în favoarea intereselor colective ale cetățenilor”.
„Scopul este clar - diminuarea argumentelor legate de orientarea geopolitică a actualei guvernări de la Chișinău, care denotă o afiliere prorusă acută. În al doilea rând, Dodon transferă toată responsabilitatea pentru eșecurile de guvernare pe factorii interni, precum corupția. Astfel, nu poate fi atribuită nicio responsabilitate factorului rusesc. Totodată, nici soluțiile externe pentru depășirea problemelor din țară nu trebuie căutate în exterior - unirea cu România sau integrarea europeană.(...) Din discurs rezultă că președintele a folosit tribuna Consiliului Europei pentru a transmite de fapt mesaje Bruxelles-ului, cu care dialogul s-a răcit după demiterea Maiei Sandu, la finele lui 2019. (...) Deși președintele prezintă Moldova ca „stat european”, capabil să se modernizeze și reformeze de sine stătător, tot el recunoaște că țara are nevoie de ajutorul CoE și UE”, remarcă Cenușă.
În opinia analistului, discursul lui Dodon de la APCE a preluat „mai multe mesaje-cheie din discursul Kremlinului”.
„Dodon face advocacy pentru ideea unei Europe lărgite de la Lisabona până la Vladivostok, comodă pentru expansiunea legitimității Uniunii Economice Euroasiatice. De asemenea, el ia apărare limbii ruse, pe principiul că altfel minoritățile etnice nu pot comunica. El promovează stategia „pașilor mici” în negocierile cu Tiraspolul, care nu fac altceva decât să-l motiveze pe cel din urmă să ceară noi instrumente de suveranitate și integrare internațională. Totodată, Igor Dodon face publicitate celebrărilor victoriei sovietice asupra nazismului în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care a egalat regimul nazist cu cel sovietic (23 August - Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului ăi Nazismului, începând cu 2008) și 2 ani în urmă a condamnat glorificarea totalitarismului regimului sovietic (Rezolutia referitoare la importanța memoriei istorice europene pentru viitorul Europei”, a punctat Dionis Cenușă.
Menționăm că președintele Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru la Strasbourg, unde a avut întrevederi cu conducerea Consiliului Europei și a ținut un discurs la APCE.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”