Expert ANTICORUPȚIE: „O societate în care trei frați dețin funcții publice importante arată exact așa cum o avem în R. Moldova: incompetentă, bazată pe interese de partid, neglijare absolută a interesului public și, în final, nivel scăzut de viață”
Pe lângă problema legată de moralitate, atunci când trei membri ai aceleiași familii, cu legături în partidul de guvernământ, ajung să dețină funcții importante în stat, la un moment dat poate apărea și conflictul de interese.
Atenționarea vine de la Galina Bostan, directorul executiv al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, ca urmare a deciziei de vineri a Guvernului Chicu de a-l numi pe Cornel Lebedinschi în funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne. Cornel Lebedinschi este fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi și al secretarului Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon.
CITIȚI și R. Moldova, anul 2020: Trei frați și TOȚI cu funcții înalte în guvernarea lui Dodon. „Mă mândresc cu frații mei”
„Este o problemă de moralitate, în general caracteristică R. Moldova cu părăre de rău: atunci când o persoană ajunge la guvernare, membrii familiei sunt brusc cei mai potriviți, cei mai talentați pentru a ocupa funcții înalte. Eu mă întreb de ce până a ajunge unul dintre membrii acestei familii deputat, ceilalți frați nu au avansat în mod natural, în mod firesc în anumite posturi, dar acest lucru s-a întâmplat în momentul în care unul dintre membrii familiei a fost ales într-o funcție electivă”, a declarat Galina Bostan pentru Ziarul NAȚIONAL.
Experta anticorupție a adăugat că, pe lângă problema de moralitate în cazul unei situații de genul celei a familiei Lebedinschi, mai există și alta: „De exemplu, relația dintre fratele care este deputat și fratele care este secretar al Comisiei Electorale Centrale. Eu nu exclud că vor exista conflicte de interese potențiale, atunci când se va intra în campanie electorală și când acel frate care este în CEC s-ar putea să trebuiască să decidă ceva referitor la partidul pe lista căruia candidează propriul frate. Ceilalți candidați ar trebui să ia atitudine și să exploreze pe deplin această situație”.
Directorul executiv al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției pune la îndoială faptul că în asemenea cazuri ar fi vorba de meritocrație.
CITIȚI și Salariu GRAS pentru fiica Zinaidei Greceanîi, numită reprezentant al R. Moldova la Uniunea Euroasiatică. Acest „MOFT EUROASIATIC” va costa bugetul de stat 10 000 de euro pe lună
„Bineînțeles, dacă acești frați ajungeau în aceste funcții până ca unul din ei să ajungă la Președinție sau deputat, era vorba despre meritocrație. Dar noi știm cum se formează listele de deputați în Parlament. Nu întotdeauna listele candidaților la funcția de deputat sunt bazate neapărat pe meritocrație. Acolo contează mult și elementul de loialitate față de partid, elementul de hazard – cineva nimerește în lista de partid și are norocul să devină deputat. Această loialitate și conexiunea cu partidul vizează și deciziile de numire în funcții publice. De meritocrație este vorba doar atunci când o persoană în mod natural, profesional crește în funcțiile de stat, are experiență acumulată, competență demonstrată etc. Dacă promovările de către partidele politice s-ar fi bazat doar pe profesionalism, noi nu am fi avut aceste mari probleme în general în autoritățile publice”, a punctat experta anticorupție.
Galina Bostan susține că mesajul transmis de către autorități este că poți fi promovat în funcțiile publice doar dacă ești loial partidului de guvernământ și, în timp ce guvernanții își rezolvă problemele personale, tot mai mulți cetățeni ai acestui stat vor să plece peste hotare.
„O societate în care trei frați ajung să dețină funcții publice importante arată exact așa ca cea pe care o avem în R. Moldova: incompetentă, bazată pe interese de partid sau personale, neglijare absolută a interesului public și, în final, nivel scăzut de viață. Avem un stat din care oamenii vor să plece. Guvernanții își rezolvă problemele lor, dar cetățenii vor să plece. Uitați-vă cine sunt în funcții publice? Oameni care, în afara instituțiilor de stat, nu au putut crea absolut nimic, s-au îmbogățit pe seama statului și niciodată nu țin cont de interesul public”, ne-a mai spus Galina Bostan.
CITIȚI și Deputatul Oleinic, votul nr. 51, RĂSPLĂTIT de majoritatea PSRM-PD? Fiica deputatului s-a ales cu o funcție IMPORTANTĂ, după ce a promovat „concursul de nivel superior”. Ce numiri „prin concurs” a mai făcut astăzi Guvernul
Întrebată care ar fi soluția pentru a ne „însănătoși” principiile după care să fie promovați oamenii în funcțiile publice, experta a răspuns că trebuie să facem presiuni ca să se reformeze clasa politică în primul rând.
„Uitați-vă, clasa politică mereu spune că trebuie să se reformeze sistemul judecătoresc, dar politicienii nu au făcut nimic ca să se reformeze. Să înceapă cu listele de partid, cu finanțarea prtidelor politice. Da, au luat bani de la stat, finanțează partidele și ce? Nimic. Peste tot kulioace”, a încheiat Galina Bostan, directorul executiv al Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției din R. Moldova.
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului
Planeta Pământ se desparte de un asteroid care, în ultimele două luni, i-a fost alături ca o „mini-lună”
Exit-Poll ora 21.00 // Primele REZULTATE ale alegerilor prezidențiale din România. Marcel Ciolacu conduce cu 25%, iar Elena Lasconi se bate pentru locul doi cu marea SURPRIZĂ a scrutinului