EXOD // După ce am pierdut peste un milion de cetățeni, mai mult de jumătate din cei rămași tot ar pleca pentru o perioadă sau definitiv din R. Moldova: Cel mai mulți cred că au nevoie de salarii de peste 15 000 de lei lunar pentru a supraviețui aici
Un salariat din R. Moldova ar trebui să fie remunerat lunar cu o sumă care să înceapă de la 15 000 de lei pentru a supraviețui și a nu se gândi să plece peste hotare pentru a-și asigura existența.
De această părere sunt majoritatea respondenților unui sondaj de opinie prezentat miercuri la București, realizat de CBS Research la comanda Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, cu susținerea financiară a Fundației Universitare a Mării Negre.
Întrebați care ar trebui să fie salariul unui angajat în Republica Moldova, pentru ca acesta să nu plece în străinătate, 59,2% au arătat că peste 15 000 de lei/lună, în timp ce 34,7% s-ar mulțumi și cu retribuții între 7 500 și 15 000 de lei lunar.
Dacă ar avea o șansă reală de a pleca din R. Moldova, 14,6% ar pleca pentru totdeauna, 38,6% - doar pentru o anumită perioadă, iar 44,5% din cei rămași acasă nu ar pleca în niciun caz.
Același sondaj mai relevă faptul că 37,8% dintre intervievați văd viitorul copiilor lor în străinătate, chiar dacă mai mulți dintre ei cred că direcția spre care se mișcă acum R. Moldova este bună – 42,1% versus 40,5% care spun că direcția este greșită.
Fiecare al treilea cetățean al R. Moldova a arătat că are rude plecate definitiv și republică, iar alți aproape 40% susțin că au în prezent apropiați plecați la muncă peste hotare.
Întrebați dacă au fost vreodată în viață peste hotare, 18,5% dintre respondenți au răspuns că niciodată. 15,1% merg deseori în străinătate, 24,9% - au fost anul trecut, iar 41% - au fost mai demult.
Totodată, 74,7% au spus că nu au primit în ultimul an bani de peste hotare, iar cele mai multe tranzacții în favoarea persoanelor care au primit, sau 83,9%, au fost efectuate prin intermediul băncilor.
Menționăm că sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1 104 persoane, în perioada 7 - 12 februarie 2024 și are o eroare maximă de +3%.
Biroul Politici de Reintegrare, reacție la sperietorile SVR: „Autoritățile ruse și partenerii lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova. Joc periculos”
OFICIAL // Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, benefică parteneriatului bilateral: Un nou impuls strategic, o mai bună cooperare politică, economică, conectivitate superioară în energetică, transport și logistică
Marcel Ciolacu, desemnat premier de către preşedintele Iohannis