Există viaţă după moarte? Iată ce spun medicii PSIHIATRII
Dr. Peter Fenwick, neuropsihiatru la Institutul de Psihiatrie din Londra, şi dr. Sam Parnia, cercetător la Spitalul din Southampton, au realizat un studiu de amploare, pe durata unui an, pentru a descoperi evidenţe asupra vieţii de după moarte. Studiul a pornit de la ipoteza că „sufletul” sau „conştiinţa” continuă să existe după ce creierul încetează să mai funcţioneze, iar pentru a dovedi acest lucru cei doi medici au întocmit rapoarte după declaraţiile pacienţilor care în urma unui atac de cord, au fost în moarte clinică.
Experienţele de viaţă după moarte – lumina puternică, fiinţe celeste, căldură şi pace sufletească – au fost raportate de-acum mulţi ani, însă mediul academic a fost extrem de sceptic în a le accepta.
Studiul specialiştilor britanici a urmărit 63 de pacienţi cardiaci, care au supravieţuit unui atac de cord. În timp ce 56 dintre aceştia nu au nicio „amintire” din perioada de inconştienţă, şapte pacienţi au împărtăşit câteva experienţe comune.
Dintre cei şapte, patru au îndeplinit criteriile pentru a fi declaraţi în moarte clinică. Aceştia din urmă au declarat că au simţit o imensă bucurie şi pace, au trăit senzaţia de pierdere a trupului, au văzut o lumină puternică şi au intrat într-o nouă lume, unde au întâlnit personaje mistice şi au ajuns într-un punct de unde nu se mai puteau întoarce.
Examinând dosarele medicale ale pacienţilor, cei doi cercetători britanici au observat că în cazul celor patru pacienţi nu s-a înregistrat nicio scădere a nivelului de oxigen în creier. Ei combat astfel ideea că experienţele de viaţă de după moarte se datorează neoxigenarii corespunzătoare a creierului.
„La început am fost şi eu unul dintre sceptici. Din punctul meu de vedere, creierul era sursa minţii, a conştiinţei, şi, din moment ce creierul îşi înceta funcţionarea, era logic că şi mintea, conştiinţa vor înceta să-şi mai facă simţită prezenţa. Deci, nu există viaţă după moarte.
Cu timpul însă, mi-am dat seama că creierul este un intermediar. Aşa cum televizorul transformă nişte semnale emise prin aer (sau prin cablu) în sunet şi imagine, la fel face şi creierul, şi chiar după ce acesta încetează să mai funcţioneze, conştiinţa continuă să existe, drept urmare apar aceste fenomene de viaţă de după moarte”, explică dr. Sam Parnia.
„Aceşti oameni au trăit respectivele experienţe în nişte momente în care creierul lor n-ar fi trebuit să fie capabil să susţină procese lucide şi cu atât mai mult să stocheze amintiri. Aşadar răspunsul la întrebarea este conştiinţa produsă de creier sau este independentă de acesta se conturează din ce în ce mai clar”, a continuat dr. Parnia.
Studiul celor doi cercetători britanici a fost îmbrăţişat de clerici. „Nu mă surprind deloc aceste descoperiri. Viaţa este cu mult mai misterioasă decât ne închipuim noi, iar sufletul este ceva mai mult decât mintea sau conştiinţa. De-acum ar trebui să se gândească multă lume la ce se va întâmpla cu sufletul lor după ce creierul va muri”, a declarat episcopul Stephen Sykes, profesor de teologie la Universitatea din Durham şi preşedintele Comisiei de Doctrine a Bisericii Engleze.
Sursa: sfatulparintilor.ro
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”