EXCLUSIV // Președintele FMF pune punctul pe „i”: „Eu nu sunt Brejnev”
INTERVIU // Pavel Ciobanu se gândește serios să nu mai candideze la șefia FMF și știe un om care ar fi un conducător foarte bun
Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Pavel Ciobanu, a făcut un anunț care a uimit lumea fotbalului din R. Moldova după Congresul ordinar al FMF. Acesta a anunțat că analizează serios varianta de a nu mai candida pentru un nou mandat în fruntea federației.
„Să nu credeți că eu sunt un Brejnev și că mă țin cu dinții de acest fotoliu. Nu că nu sunt în stare să-mi exercit și mai departe atribuțiile, dar 20 de ani e un termen foarte mare”, a declarat Ciobanu într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL. Președintele FMF știe un om din fotbalul moldovenesc care „cu siguranță” ar face față în fruntea FMF.
Dle Ciobanu, la al 14-lea Congres ordinar al FMF ați vorbit despre realizări, despre proiectele implementate… Chiar și așa, ați spus că sunt necesare schimbări radicale în fotbalul moldovenesc. Ce ați avut în vedere?
Nu e un secret pentru nimeni că în ultimii ani s-a muncit foarte mult la infrastructura fotbalistică din țara noastră. Au fost date în exploatare 308 miniterenuri cu acoperire artificială, 15 terenuri standard, „Futzal Arena” de la Ciorescu etc. Acum, cei de la UEFA au acceptat să prelungească programul „HetTrickFour”. Deci, în continuare vom face terenuri pe teritoriul R. Moldova.
Când am vorbit de schimbare, m-am referit în primul rând la faptul că avem prea puțini copii care practică fotbalul. E nevoie ca cluburile din R. Moldova să lucreze altfel în această direcție. Mulți au spus că aplică practica celor de la Ajax sau alte academii de fotbal, dar ceva nu merge. E nevoie de o nouă metodă. Noi am urmărit cu atenție ceea ce s-a făcut în Slovacia. Nu zicem că școlile de fotbal trebuie să se ralieze complet la modelul slovac, dar trebuie să-l ia ca bază. O altă problemă e că la antrenamentele copiilor vin și părinții. Acel copil nu știe de cine să asculte. Ei sunt de mici derutați. Părintele trebuie să înțeleagă că, dacă își dorește ca băiatul său să ajungă departe, atunci trebuie să-l lase pe antrenor să-și facă treaba.
O altă observație făcută de dvs. este că echipei naționale nu-i ajunge ceva pentru ca să aibă în sfârșit rezultate bune. Ce nu le ajunge „tricolorilor” ca să lege cel puțin două-trei victorii?
În opinia mea, pentru a avea rezultate bune trebuie ca echipa să aibă un antrenor bun. Acum a revenit Igor Dobrovolski și cred că nu am greșit atunci când am decis să mergem pe mâna lui. Ca să revenim la întrebare. Jucătorilor noștri, echipelor noastre nu le ajunge încrederea și determinarea. Nu zic că fotbaliștii noștri sunt mai răi ca alții, dar ei se mulțumesc cu puțin. Dacă câștigăm un meci, atunci imediat se atestă o cădere a echipei. Pentru a fi cât mai sus, e nevoie să muncești zi de zi cu intensitate maximă și să vrei să ajungi mai sus. Eu nu-mi imaginez cum așa țări ca Estonia sau Letonia să fie mult peste noi. Ei nu au condiții mai bune ca noi, dar uite că sunt cu mult înaintea noastră.
Apropo, cum v-a convins Dobrovolski că merită un nou mandat la selecționată?
Nu a trebuit să ne convingă prea mult, deoarece noi, cei de la FMF, dar și toată suflarea fotbalistică din R. Moldova, îl cunoaștem foarte bine. În primul rând, el știe cum să-i motiveze pe fotbaliști. De asemenea, la el în echipă toți trebuie să fie în priză. Chiar dacă ești titular și joci bine un meci, la următorul ai toate șansele să stai pe bancă, dacă nu ești pregătit. Totodată, noul antrenor le dă șanse să joace tuturor, fie că un fotbalist joacă în campionatul intern sau peste hotare. Are o oarecare nebunie în el. Îi place să riște și nu joacă doar defensiv.
Ziceați că obiectivul minim al echipei naționale într-un ciclu preliminar este acumularea a nouă puncte. Credeți că în preliminariile CM din 2018 putem atinge acest obiectiv?
Ultimul ciclu preliminar, în care echipa noastră a acumulat doar două puncte, a fost foarte rău. Bineînțeles că toți își doresc minimum nouă puncte. Ca și fiecare echipă avem chiar șansa să acumulăm și mai multe puncte. Pentru asta trebuie să ai și noroc. Totul e posibil în fotbal. Uite Estonia a bătut Serbia… E timpul ca și nouă să ne meargă odată și odată. Oricum, nu trebuie să ne bazăm doar pe noroc. Așa cum am spus mai sus, e nevoie ca fiecare meci să fie abordat foarte serios. Jumătățile de măsură nu-și au locul, fiindcă imediat ești penalizat și ruinezi o muncă colosală. Factorul important care poate să ne scoată din acest picaj este schimbarea mentalității. Am tot vorbit de asta, dar călcăm mereu pe aceeași greblă. Nu putem spune că e vorba și de valoarea jucătorilor noștri. În lume sunt câțiva super-fotbaliști. Se poate de jucat cu oricine, dar trebuie doar să muncești și să fii conectat la meci 90 de minute. Dacă vom face asta, atunci vom avea și rezultate.
Dle președinte, după congres ați spus că vă gândiți serios să nu mai candidați în 2018 pentru un nou mandat la șefia FMF. Cine sau ce v-a făcut să vă gândiți la o eventuală retragere?
Sunt aproape 20 de ani de când sunt la conducerea FMF, iar acesta este un termen foarte mare. Ce eu sunt ca Brejnev… E vorba de stres, oboseală. Să nu creadă cineva că e ușor să fii în asemenea post. La FMF poate să vină oricine ca să muncească. Se insinuează că eu îmi doresc să fiu veșnic la FMF. Nu este deloc așa. Pe parcursul anilor s-au făcut tentative de a mă înlătura de la FMF, dar lumea fotbalistică din R. Moldova a înțeles că unii vor să vină la conducere nu pentru a realiza ceva, dar pentru că vor doar acest fotoliu. Am făcut și eu greșeli, dar cine nu le face? Probabil că cel care nu face nimic. Până în 2018, voi încerca să continui programele început. E vorba de deschiderea Academiei de Fotbal. Acest proiect, din varii motive, se stopează deja de doi ani. Noi avem deschiderea necesară de la UEFA și FIFA, dar trebuie ca și organele abilitate de aici să-și dorească acest lucru.
În cazul în care decideți că plecați de la FMF, cine credeți că merită și ar face față în acest post?
Nu știu dacă sunt rețete ca să pregătești un om pentru această funcție. Spre exemplu, eu nu am ajuns de nicăieri în această funcție. Am trecut toate etapele până a ajunge la cârma FMF. Am fost fotbalist, am antrenat copii, am antrenat mai multe echipe, inclusiv în România. Am trecut toate treptele…Dacă e să vorbim cine ar putea să preia conducerea FMF, atunci pot să vă dau un indiciu. Eu cunosc o persoană care, în opinia mea, poate fi un conducător foarte bun. Nu insistați, că nu o să vă dau numele acestuia, dar vă asigur că este un om competent.
Cu ce vă veți ocupa în cazul în care o să părăsiți șefia FMF?
Cu siguranță că nu voi fi departe de fotbal. Fotbalul e viața mea. Am primit multe și tot timpul m-am străduit să și ofer ceva în schimb. Eu voi lua o grupă de copii și voi lucra cu ei. Cred că am o vastă experiență și pot să-i învăț lucruri utile.
Nu aveți intenția de a vă implica în politică? Apropo, din 1997 încoace v-a propus cineva să vă implicați în politică?
Am avut astfel de propuneri, dar din start am spus că asta nu este pentru mine. Fotbalul trebuie să fie în afara politicii. Nici pe viitor nu intenționez să intru în politică, în pofida faptului că am prieteni care sunt implicați. Eu am viziunile mele, dar mi le păstrez pentru mine.
Care este cel mai mare regret al dvs. de când sunteți la șefia FMF?
Cel mai mult regret că echipa națională nu a ajuns să fie prezentă la un turneu final. Bineînțeles că sunt țări mult mai mari care nu au ajuns niciodată să joace la un Campionat Mondial sau European, dar tare mi-aș fi dorit și vreau și în continuare, ca fiecare microbist, să văd echipa noastră sus. Sper totuși că acest lucru se va întâmpla odată și odată, mai ales că sunt atâtea și atâtea exemple în acest sens.
Vă mulțumim pentru discuție.
Interviu realizat de Vitalie Hadei
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania