04:29:09 29.12.2024
Stiri

EXCLUSIV // Arnold Ruutel: „În UE nu există ingerințe în politica internă a statelor membre, nici în cultura lor”

Politică 15.11.2013 13:24 Vizualizări1461 Autor: Mariana Rață
EXCLUSIV // Arnold Ruutel: „În UE nu există ingerințe în politica internă a statelor membre, nici în cultura lor” defli.ee

Recomandare // Ex-președintele Estoniei susține că, pentru a rezista Moscovei, autoritățile moldovenești trebuie să își ia aliați poporul și prietenii din UE

A vizitat R. Moldova în 2006, la invitația fostului președinte Vladimir Voronin, pentru a sprijini cursul european declarat de conducerea statului nostru. Președintele de atunci al Estoniei, Arnold Ruutel, se declară astăzi dezamăgit de ideea eurasiatică promovată în prezent de Partidul Comuniștilor și Vladimir Voronin. Ex-președintele estonian explică, într-un interviu pentru Ziarul NAȚIONAL, ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău pentru a consolida societatea și a ține piept presiunilor Moscovei.

Domnule președinte, cât de mult s-a schimbat R. Moldova din 2006, când ați fost pentru ultima dată la noi?

Am observat multe schimbări. Cred că R. Moldova a reușit să se dezvolte mult, în pofida crizelor politice care, dacă nu ar fi fost, ar fi permis R. Moldova să obțină și mai multe succese. Am avut din start, încă din 2006, o părere bună despre țara dvs. Și conducerea de atunci a statului dvs. lăsa impresia că face tot posibilul pentru a se apropia de UE. Astăzi se întreprind pași concreți și încrezători pentru aderarea R. Moldova la marea familie europeană.

Vi s-a părut un proeuropean sincer șeful statului de atunci?

Atunci,dumnealui susținea parcursul european al R. Moldova și eu i-am spus domnului Voronin că Estonia va susține această decizie a R. Moldova, dar și Chișinăul trebuie să depună eforturi. Mi-e trist să aud astăzi că acest partid susține în prezent o poziție diametral opusă. Cred că acest lucru se explică prin faptul că Partidul Comuniștilor se află acum în opoziție. Dacă în R. Moldova ar fi organizată o acțiune amplă de informare a societății, iar cetățenii vor susține vectorul european, atunci, evident, Partidul Comuniștilor își va revedea poziția și programul și va susține integrarea europeană.

Cât de mari sunt șansele R. Moldova să obțină la Summitul de la Vilnius parafarea Acordului de Asociere cu UE?

Cred că șansele sunt foarte mari, pentru că UE susține progresele înregistrate de statul dvs. Estonia susține cursul european al R. Moldova. Noi vă vom ajuta, în măsura în care va fi posibil, să urgentați acest proces. Cred că deja există un fundament solid pentru acest lucru.

Există state europene reticente față de R. Moldova?

Cred că în UE toate statele vă susțin, dar sunt, indiscutabil, state în lume care nu văd cu ochi buni apropierea R. Moldova de UE. Trebuie să înțelegeți că aceste state au fost pe parcursul istoriei pe poziții de forță și privesc aceste procese care au loc astăzi prin prisma unor interese geopolitice. Cred că va veni momentul când și aceste state vor fi nevoite să înțeleagă că aceste procese reies din intenții bune și vor trebui să le accepte.

Vă referiți, probabil, la Federația Rusă. Ce ați recomanda autorităților noastre să facă pentru a convinge Rusia că parcursul nostru european nu dăunează relațiilor moldo-ruse?

Trebuie să explicați, în primul rând, populației toate problemele care există și să recurgeți la ajutorul prietenilor buni pe care îi aveți. Estonia este gata să vă ajute. Veți găsi ajutor și din partea altor state membre ale UE, dar și la Bruxelles. De asemenea, trebuie să existe o înțelegere, pe acest subiect, și între partidele politice. Trebuie câștigată susținerea populației pentru parcursul european și atunci partidele care se opun integrării europene, regiunea transnistreană, vor forma minoritatea care trebuie să se supună deciziei majorității.

La începuturi, și în Estonia exista un număr mare de persoane care nu susțineau ideea de integrare europeană. Cum ați reușit să le convingeți?

Cu adevărat, sondajele arătau că 35% din populație nu susținea ideea de integrare într-o nouă uniune la scurt timp după ce am ieșit din Uniunea Sovietică. Dar rolul decisiv l-a avutfaptul că estonienii se simt europeni. În plus, pe 16 noiembrie 1988, când am adoptat propria Constituție, am pus legile noastre mai presus de legile din URSS. De atunci, am început să facem reforme și am adoptat peste 1500 de legi încă pe timpul Uniunii Sovietice. Iar după obținerea independenței, ne-am exprimat deja deschis intenția de aderare la Uniunea Europeană și NATO. Tot atunci, am pornit o acțiune de informare a populației despre beneficiile integrării europene. Experți, oameni de știință, politicieni, presa, cu toții s-au implicat în această campanie de informare, nu doar lăudând UE, dar și explicând avantajele integrării. Datorită ei, chiar în preajma aderării la UE, numărul susținătorilor integrării europene ajunsese la 63%. Astăzi, UE se bucură de susținerea a peste 70% din estonieni,acesta fiind cel mai bun rezultat în tot spațiul european. Cred că el se datorează susținerii materiale de care beneficiază Estonia din partea UE.

Oponenții ideii de integrare europeană susțin că Uniunea Europeană este un fel de Uniune Sovietică. În ce măsură această ipoteză este adevărată?

Uniunea Europeană, fără dubii, este cu totul altceva decât URSS. Înainte de toate, standardele sunt diferite. O altă calitate a produselor, o altă economie. În plus, în UE nu există ingerințe în politica internă a statelor membre, nici în cultura lor.

Conflictul transnistrean ar putea fi un impediment în procesul de integrare europeană a R. Moldova?

Cred că, dacă li s-ar explica celor de la Tiraspol ce obiective urmărește R. Moldova, s-ar putea ca aceste discuții să dea roade. În acest caz, contează mai mult contactele interpersonale. Noi astfel am reușit să rezolvăm probleme serioase, eliminând jertfe umane. În plus, în cazul în care veți obține succese în procesul de integrare europeană, ei vor înțelege că acțiunile voastre nu contravin intereselor lor. Conflictul transnistrean nu poate împiedica integrarea europeană a R. Moldova, atâta timp cât ea este o țară de succes.

Vă mulțumim!

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md